Òscar Ribas: "La lliure circulació de persones és un problema més important que l'Acord Duaner"

L'excap de Govern també alerta que el problema principal del país és que el pressupost no es pot sustentar únicament amb sector tabaquer i financer

Presentació del darrer recull d'articles d'Òscar Ribas / M.T.
M.t.
08/11/2016
3 min

Sant Julià de LòriaL'excap de Govern Òscar Ribas, que fa 25 anys que defensa un apropament cap a la Unió Europea, considera que el problema més important del futur acord d'associació és poder mantenir les limitacions en la lliure circulació de persones i de capitals, i que aquestes qüestions passen per sobre del debat sobre el manteniment de l'Acord Duaner, que ell mateix va signar l'any 1990. Ribas ha assegurat, en declaracions a l'ARA Andorra, que el país pot viure sense aquest tractat. Creu que hi ha "molta confusió" i que "alguns estan equivocats declarant que és el final del sector tabaquer".

Argumenta que ja hi ha una autorregulació per mantenir el diferencial de preu amb els països veïns i, per tant, "encara hi ha marge", i que el final del sector es produirà "si molestem massa els veïns".

L'excap de Govern ha afegit que els avantatges que aporta l'Acord Duaner "no afecten el problema principal que té Andorra des de fa 30 anys". Segons Ribas, es tracta del problema del pressupost, ja que "no és admissible que hàgim estat 25 anys depenent del sector tabaquer i financer". En aquest sentit, el polític lauredià considera que no s'analitza amb prou profunditat que "no ens podem quedar al mig d'un territori de 300 milions de persones i pensar que ens deixaran fer el que vulguem", i insisteix en què no es pot pensar que el país es pot mantenir només amb les estacions d'esquí i el comerç, ja que no hi ha prou ingressos per pagar el pressupost de l'Estat. Ribas considera que cal diversificar l'economia, i que per fer-ho, "necessitem un mercat, i el que tenim més a prop és el de la Unió Europea".

Fent una mica d'història, Òscar Ribas ha indicat que l'Acord Duaner no va ser una demanda d'Andorra, sinó una exigència de la Unió Europea en el moment en què Espanya va adherir-s'hi. Així, ha recordat que "estàvem millor abans, quan davant d'un problema, ens el resolia Madrid o París, o encara més, el governador de Lleida o el prefecte de Perpinyà". Abans del 1990, les relacions comercials d'Andorra es regien per un intercanvi de cartes entre el síndic general i els ministres d'Exteriors de França i Espanya que datava de l'any 1867.

L'excap de Govern considera que, en la negociació de l'acord d'associació, el problema més important és la lliure circulació de persones, així com la de capitals. En el primer apartat, creu que Andorra ha de defensar el màxim "però dubto que es pugui anar més enllà del que ha aconseguit Liechtenstein". En aquest sentit, ha recordat la fórmula emprada per aquest país, que va negociar limitacions temporals per set anys, i que les ha pogut anar prorrogant. Pel que fa a la lliure circulació de capitals, Ribas ha alertat que si hi ha llibertat total, "una multinacional podrà comprar mig país". Amb tot, Ribas considera que el Govern està portant bé les negociacions, i només li demana que "no es deixi influenciar pel soroll que hi ha al país".

Òscar Ribas ha fet aquestes declaracions coincidint amb la presentació del seu darrer recull d'articles d'opinió publicats al 'Diari d'Andorra', que porta per títol 'Panorama des d'Andorra II'. L'objectiu del volum és recollir les seves reflexions personals i deixar-les per escrit, "que tot i que no són la veritat absoluta, serveixin perquè la gent hi pugui reflexionar o donar-hi suport". La publicació s'ha presentat aquest dimarts al vespre al Centre de Congressos lauredià davant d'una nombrosa representació dels poders polítics i econòmics del país.

stats