Es legalitzen les unions civils homosexuals

El debat de l'aprovació i les protestes han girat en torn a la decisió de DA d'anomenar unions civils i no matrimoni a aquest tipus de parelles

Protesta simbòlica del col·lectiu LGBT que ha assistit aquest dijous a la sessió del Consell General
Ana
27/11/2014
2 min

Andorra la VellaLa decisió de DA d'anomenar unions civils i no matrimoni a les parelles homosexuals ha centrat el debat sobre la llei que finalment ha legalitzat aquest dret a Andorra. L'aprovació d'aquest punt ha comptat amb la presència de diversos membres del col·lectiu gai del país, que han aplaudit utilitzant el llenguatge dels sords les intervencions de l'oposició, i s'han posat d'esquenes a l'hemicicle durant la votació de la llei per expressar el seu rebuig. La consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez ha assegurat estar "satisfeta" per l'avenç que suposa la llei, tot i "no estar feliç" pel fet que no s'hagi optat per utilitzar el terme matrimoni, i per això els tres consellers del PS s'han abstingut en la votació. Des del grup mixt, Gerard Barcia també ha justificat els seus vots, en aquest cas en contra, pel fet que la qüestió del nom sigui una eina de discriminació. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha defensat el text i ha destacat que gràcies al treball fet per tots tres grups, les parelles homosexuals podran adoptar amb les mateixes condicions que les heterosexuals.

L'aprovació de la Llei d'unions civils aquest dijous ha estat marcada per l'intercanvi dialèctic entre Mariona Gonzàlez i Ladislau Baró, al voltant del fet que les parelles homosexuals no siguin anomenades matrimoni tot i que els drets quedin equiparats. Gonzàlez considera que, amb aquest escull "hem guanyat una batalla a la discriminació però encara no hem guanyat la guerra al conservadorisme", però ha reconegut que la llei aprovada "és un pas de gegant".

De la seva banda, Ladislau Baró ha explicat que el fet d'optar pel terme unions civils "és una decisió legítima, compartida per diferents països i és la més adequada a la nostra realitat social". Baró ha destacat que amb el text s'ha aconseguit la voluntat "d'arribar al màxim nivell d'equiparació de drets", i ha ressaltat que gràcies al treball en comissió, finalment les parelles homosexuals podran adoptar amb les mateixes condicions.

El cap de Govern, Toni Martí, ha afegit que "si Andorra avui és més integradora és gràcies a DA" i ha recordat que "haguessim pogut dir que aquest tema no tocava i en canvi hem fet un salt qualitatiu molt important en relació als drets". En aquest punt, la consellera socialdemòcrata ha criticat durament Martí, qualificant les seves paraules de "presa de pèl" i l'ha acusat de "passar-se de cantonada", lamentant que DA no prengués en consideració la seva proposició de llei i assegurant que "DA ha anat a remolc del PS" en aquesta qüestió. A més, Gonzàlez ha demanat a Ladislau Baró que no pluralitzi en aquest tema, posant de manifest que sempre que es debat la qüestió "hi ha una consellera que marxa de la sala", referint-se a Olga Adellach, que s'ha tornat a absentar durant el debat d'aquest punt de l'ordre del dia.

stats