Acaba amb èxit la primera edició del curs en Pedra Seca

Els alumnes han construït durant la formació tres barraques a la zona d’Encodina, a la parròquia d’Ordino

Visita a les barraques construïdes amb la tècnica de pedra seca dels alumnes que han participat al curs. / T. N. (ANA)
T. Navarro
12/10/2019
2 min

OrdinoEl Govern fa una valoració "molt positiva" del primer curs d'Artesans de la Pedra Seca, que compta amb el suport de l'espai sociocultural Cal Pal. "És una manera d'afegir-se a la tendència actual de fixar-se en aquest tipus de patrimoni", ha explicat durant l'acte d'entrega de diplomes el cap de l'àrea de Béns Immobles del Govern d'Andorra, David Mas. Una manera de fer "humil i que fins ara havia rebut poca atenció" però que, gràcies a la distinció com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, cada vegada "està més en voga". La formació, dividida en dues parts, es va fer en primer lloc a l'Orri del Cubil, entre Grau Roig i el Pic del Cubil, mentre que la segona s'ha dut a terme a la zona de les cabanes d'Encodina, a Ordino, on els inscrits a la formació han elaborat tres cabanes amb aquesta tècnica.

"El curs tenia com a objectiu afavorir l'aprenentatge d'aquesta tècnica a la gent del país, però també donar a conèixer aquest patrimoni i valorar-lo", ha afirmat Mas. Vista la participació d'enguany a un curs pensat per 20 persones i on s'hi van apuntar 60, des del Govern ja es preveu una segona edició. Així, s'aconseguiria formar gent del sector de la construcció perquè les empreses "disposin d'una plantilla formada per poder fer construccions en Pedra Seca", ja sigui en obres públiques o privades.

Abans però, els diplomats de la primera edició hauran d'adquirir més coneixements. Tal com ha explicat l'instructor del curs i artesà de la Pedra Seca, Roger Solé, la tècnica es pot aplicar "en un nivell més expert quant a la tècnica i la qualificació de la mà d'obra". Els alumnes de la primera edició han après a construir murs de contenció, "una tècnica bàsica per fer les parets de la barraca". En total han erigit tres barraques, dues amb coberta de troncs i una tercera amb la tècnica de la llosa per aproximació, que consisteix a "col·locar lloses grans una sobre l'altra per tancar el sostre" fins a aconseguir un petit forat, que es taparà amb la darrera pedra. Per cadascuna de les estructures han calgut entre set i vuit dies de feina.

Visita a les barraques construïdes amb la tècnica de pedra seca dels alumnes que han participat al curs. / T. N. (ANA)

El cònsol major de la parròquia d'Ordino, Josep Àngel Mortés, considera que l'impuls de la tècnica de la Pedra Seca és "un punt a favor" més en el camí que duu a terme el comú per "conservar el patrimoni, la natura i la biosfera". Un pas que se suma a tots els donats en anteriors corporacions per afavorir la sostenibilitat, un dels temes "amb els quals fem molt èmfasi i invertim tot el que calgui". El cònsol ha assegurat que el comú continuarà al costat d'iniciatives com aquestes en les pròximes edicions, i espera que la participació parroquial en la proposta de conservació del patrimoni es tingui en compte per a la candidatura d'Ordino com a Territori de la Biosfera, presentada fa un mes a la UNESCO.

stats