Andorra acull per primer cop l'exposició sobre les accions humanitàries de l'Orde de Malta

Andorra i l'Orde de Malta inicien un camí de col·laboració en ajuda humanitària

El gran comanador de l'Orde de Malta, Frey Emmanuel Rousseau, i la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, durant la visita a l'exposició fotogràfica '900 anys sobre el terreny, al servei dels necessitats'.
ANA (E.M)
13/01/2025
2 min

Andorra la VellaPer primer cop en la història, Andorra acull l'exposició fotogràfica dedicada a les activitats humanitàries de la Sobirana Orde de Malta. Sota el nom '900 anys sobre el terreny, al servei dels necessitats', el recull d'obres només reflecteixen 15 accions de les moltes activitats permanents que realitzen a 120 països, prioritàriament aquells que es troben en conflictes bèl·lics o crisis humanitàries greus.

De fet, s'ha escollit Andorra per a la mostra, ja que "que l'ajuda humanitària estigui dins o fora d'un país és un deure important i, ens fa l'efecte que el Govern és sensible a la solidaritat internacional i nacional" ha explicat el gran comanador de l'Orde de Malta, Frey Emmanuel Rousseau. És per això que Andorra i Malta comencen a traçar un camí de germanor, un primer pas per donar a conèixer l'organització. "Va sorgir l'oportunitat per poder acollir una exposició que pugui ensenyar als ciutadans la tasca que es realitza des de l'Orde de Malta" ha destacat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell.

Reconèixer tot el treball fet des del segle XI per l'Orde de Malta és un dels motius pels quals s'ha optat per exposar les obres a l'edifici del ministeri de Cultura. "Ens va semblar que era un espai adient per aquest tipus d'exposicions" ha declarat Bonell, convidant a tothom a visitar-la per ser conscient de les accions dutes a terme. En aquest sentit, l'Orde compta amb 155 voluntaris entre metges i docents que executen tasques com el subministrament de medicaments per frenar la lepra al Camerun; l'assistència d'una víctima de violació a Kènia; o, la més recent, l'ajuda donada als afectats per la DANA a València. "Andorra és un lloc d'estabilitat, benestar i durabilitat. És molt bo que un dels microestats més grans d'Europa s'hagi fixat en una entitat petita i especial com la nostra" ha assenyalat Rousseau durant el seu parlament.

Ambdós països comparteixen els mateixos valors i unes relacions similars amb França i Espanya. Altrament, també són territoris que tracten temes delicats com l'exclusió, la pobresa, la dependència en persones grans, l'ajuda, entre altres. A més, Rousseau ha destacat, mencionant el discurs de Nadal efectuat pel cap de Govern, Xavier Espot, que l'Executiu tracta de solucionar totes les problemàtiques del país, alhora que no es desvincula de les institucions internacionals. Finalment, tant Rousseau com Bonell han revelat, i citant a la mítica pel·lícula de 'Casablanca', que aquest és "el camí d'una llarga amistat".

Durant el matí d'aquest dilluns ha tingut lloc una reunió de treball entre la ministra d'Afers Exteriors, Imma Tor, la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, i el gran comanador fra Emmanuel Rousseau. Durant la trobada s’han tractat les possibilitats de col·laboració entre el Principat d'Andorra i el Sobirà Orde de Malta en cooperació internacional. Així doncs, s’ha abordat la qüestió de progressar en l’acostament mutu, amb l'objectiu d'estructurar la col·laboració en tercers països.

L'exposició estarà disponible fins al 26 de gener i es podrà visitar durant els horaris d'obertura del ministeri de Cultura.

stats