Cultura19/07/2021

Les Bons desperten l'interès dels encampadans i omplen les visites nocturnes

Aquest dilluns han realitzat dues passejades guiades per descobrir el patrimoni històric i cultural de l'antic veïnat

ANA
i ANA

No totes les visites guiades al país estan pensades per als turistes. Sovint sabem més coses sobre la torre Eiffel o l'Empire State que sobre el patrimoni històric de la nostra parròquia i per revertir aquest -mal- costum, el comú d'Encamp organitza cada estiu passejades nocturnes pels seus antics veïnats. Aquest dilluns ha estat el torn de les Bons, que amb les explicacions de Robert Lizarte, responsable dels museus de la parròquia i divulgador històric, ha recuperat la seva bella esplendor. "Ens hem adonat, amb el pas dels anys, que el 99,9% dels participants a aquestes visites són gent local, que a l'estiu té més temps lliure i vol conèixer una mica millor el seu patrimoni", explica Lizarte.

L'activitat s'ha omplert en els dos horaris oferts, a les 20.30h i a les 22.00h i "encara hi havia més gent que volia venir, però les restriccions sanitàries ens impedeixen fer grups més grans de 9 persones". Els assistents han pogut escoltar la història, els secrets i les curiositats que envoltaven les construccions antigues, com la diferència entre una era i una borda (la primera s'ubica dins el nucli urbà i la segona a les muntanyes) o per a què servien els 'estripagecs', que tal com ha relatat Lizarte, "evitaven l'entrada de lladres per les finestres i els estripaven els gecs -el que ara és la jaqueta- si intentaven entrar".

Cargando
No hay anuncios

La caminada ha finalitzat a l'església de Sant Romà, datada el segle XII, que acull una reproducció de les pintures romàniques del Mestre de Santa Coloma. "Les dents de serra a la porta i les arcuacions llombardes de l'absis són les úniques decoracions arquitectòniques de l'edifici", ha remarcat Lizarte. Els participants, contents per l'experiència, també han conegut més detalls del complex medieval format per l'antiga torre de defensa, els dos colomers i el dipòsit d'aigua que hi ha excavats a la roca.