'Cadí-Pedraforca' i 'Pyrénées Magazine' i els documentals 'Ella, la vall' i 'L'allau d'Arinsal', premis Pirene
El jurat ha avaluat els 39 treballs que han concorregut a la 22a edició del certamen, 35 de premsa escrita i quatre d'audiovisuals
Andorra la VellaEls pobles buits del Pirineu, la riquesa ecològica pirinenca, l'allau d'Arinsal de 1996 i les dones de les valls d'Aguilar són les temàtiques dels quatre reportatges que s'han endut els premis Pirene de periodisme interpirinenc, que enguany han celebrat la 22a edició. El certamen l'organitzen el departament de Promoció cultural i política lingüística i el Gabinet de comunicació del Govern. En aquesta edició, el jurat ha avaluat els 39 treballs que han concorregut al premi, 35 de premsa escrita i quatre d'audiovisuals. Els reportatges han procedit d'Andorra, França, Aragó, Catalunya i el País Basc, i els idiomes en què s'han presentat han estat català, castellà i francès. El jurat l'han format els periodistes Jorge Cebrián, Eva Arasa, Marcel·lí Pascual i Natàlia Rovira.
En premsa escrita, el reportatge premiat ha estat el dossier 'Pobles buits' del número de la revista 'Cadí-Pedraforca' publicada la tardor-hivern 2016. El jurat ha valorat que el reportatge tracta el tema de l’abandonament dels territoris de muntanya "amb una tria de testimonis molt acurada i destaca per la qualitat de la redacció i el rigor periodístic". El coordinador del dossier, Carles Pont, exdirector de la revista, ha explicat que els pobles que hi surten "no estan morts", ja que encara queden "testimonis vius". Pont ha destacat que 'Cadí-Pedraforca' fa "un periodisme lent, que ja no es fa, tranquil, que reflecteix el testimoni". L'actual director de la revista, Guillem Lluch, ha afegit que 'Cadí-Pedraforca' "vol deixar testimoni d'allò que se'n va, conservar la petita història de com era la vida a les comarques". La publicació, d'editorial Gavarress, cobreix l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Solsonès. El premi està dotat amb 3.000 euros.
La 22a edició del premi Pirene també ha estrenat guardó: el de millor reportatge de temàtica mediambiental, dotat amb 1.500 euros pel ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. La guanyadora ha estat la periodista Mari Ange Lobera pel conjunt de reportatges publicats a la revista 'Pyrénées Magazine', en particular per 'Beautés éphémères des Pyrénées' i 'Ceux qui content fleurette'. El jurat ha considerat que una quinzena dels treballs presentats podien optar a aquest premi, i de l'escollit n’ha destacat "la qualitat que mostren a l’hora de presentar temes sovint tècnics i complexos i, per això, desconeguts del gran públic de forma divulgativa i acompanyats de fotografies excepcionals". Lobera ha subratllat que 'Pyrénées Magazine' és "un mitjà per transmetre la riquesa ecològica dels Pirineus" i ha lloat la feina del fotògraf, José Antonio Martínez.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que ha lliurat el premi, ha considerat que la temàtica ambiental ha estat molt present en els treballs d’aquesta edició, i alhora molt variada, amb temes de fauna i flora, canvi climàtic, denúncies d’impactes ambientals o la protecció dels espais naturals.
Quant a premsa audiovisual, el jurat ha repartit 'ex aequo' el premi de 3.000 euros als documentals 'Ella, la vall' i 'L'allau d'Arinsal'. 'Ella, la vall', codirigit per Albert Cristòfol i Albert Galindo, de la productora Qucut Producció i Animació,i emès per Andorra Televisió, reprèn la temàtica de les zones de muntanya amb pocs habitants, com les Valls d’Aguilar, a l'Alt Urgell, i presenta la vida actual des d’un punt de vista femení que el jurat ha considerat "molt interessant i amb un enfocament obert al futur". Els directors han ressaltat que, com 'Cadí-Pedraforca', el treball pretén "preservar i difondre la cultura de muntanya". En aquest cas, l'ajuntament de les Valls d'Aguilar va encarregar-los un reportatge i els autors van decidir presentar la vall des de la mirada de les dones que viuen en una subcomarca "de difícil accés" que "havia estat molt rica" i ara pateix la despoblació.
L'altre documental premiat ha estat 'L'allau d'Arinsal', de Ràdio i Televisió d’Andorra, dirigit per Anna Pifarré, realitzat per Ignasi Llobet amb la producció d’Eva Pesado, RTVA i el Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), i emès per Andorra Televisió. El jurat ha argumentat que explica "amb rigor científic l’impacte que va causar l’allau d’Arinsal gràcies a imatges i testimonis dels protagonistes que ho van viure en primera persona". Marc Pons, del Cenma, ha valorat "el rigor científic" amb què s'ha elaborat el treball. El 8 de febrer de 1996, l'allau de les Fonts, a Arinsal, es va desprendre a 300 quilòmetres per hora, arrossegant un milió i mig de metres cúbics de neu. Afortunadament, tothom va ser desallotjat a temps i ningú va resultar ferit.
La titular de Cultura, Olga Gelabert, ha recordat que els premis es van crear amb la voluntat de promoure el coneixement i la difusió de la realitat de la regió dels Pirineus en els mitjans de comunicació. La ministra ha reiterat que després de 22 anys d’existència, els professionals que han participat al certamen, amb més de 500 treballs, han explicat, interpretat i analitzat la realitat geogràfica, històrica, social o cultural del Pirineu des de punts de vista tan diversos que han ajudat els lectors o espectadors a entendre aquesta realitat comuna.