Cultura16/10/2018

Cal Pal esdevé un nou espai de reflexió i estudi dels valors d'Andorra

La tècnica de la pedra seca s'ha presentat a la Unesco per tal que sigui declarada Patrimoni de la Humanitat el 2019

Ana
i Ana

OrdinoEl nou projecte de Cal Pal, a la Cortinada, s'ha inaugurat aquest dimarts amb la voluntat d'esdevenir un centre de reflexió i d'estudi per la difusió dels valors i les identitats d'Andorra. La primera proposta que s'hi fa és l'anomenada 'Primera pedra', que busca conèixer i comprendre els orígens d'Andorra i que inclourà un seguit d'activitats i iniciatives encaminades a la descoberta dels nombrosos usos que ha tingut la pedra seca al llarg del temps. A més, a Cal Pal s'hi pot veure una exposició de l'artista Jordi Fulla que té la voluntat d'explicar a través de les estructures de pedra seca els orígens del Principat. A l'acte d'inauguració, l'historiador i expert en patrimoni Xavier Llovera, ha informat que Andorra participa en la candidatura presentada a la Unesco, encapçalada per Grècia i Xipre, per aconseguir que la tècnica de la pedra seca sigui declarada Patrimoni de la Humanitat el 2019.

La impulsora del projecte, Maria Reig, ha afirmat que Cal Pal busca identificar els valors d'Andorra i "poder-los ensenyar a les noves generacions per poder crear un punt de partida que ens faci ser una societat més justa i ètica". A més, ha informat que estan treballant per tal de signar convenis amb el Col·legi d'arquitectes i la universitat per tal d'ensenyar que "la pedra seca és una tècnica que van posar en marxa els nostres avantpassats i que es poden dur a terme en les construccions actuals". Pel que fa al règim de visites, Reig ha informat que es poden consultar a la plana web, on es troben règims de visites concertades en grups, visites de caps de setmana i horaris distribuïts entre la temporada d'estiu i la d'hivern, coordinades amb la parròquia d'Ordino.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, l'artista ha definit el context de l'exposició. "Aquest és el capítol d'un projecte més ampli que fa uns anys estic desenvolupant amb el patrocini de la fundació Vila Casas a partir dels elements que hi ha al paisatge i que sempre m'han resultat inquietants", ha dit. El seu treball es basa en construccions molt petites i simples que "de vegades expliquen molt bé la història que ha passat". Conformada per quinze obres pictòriques, algunes imatges i dues instal·lacions a partir dels orris, Fulla ha declarat que el procés d'elaboració acostuma a ser lent, sempre depenent de la peça, i ha afirmat que es troba "treballant en diferents projectes a la vegada". A més, ha assegurat que el projecte neix amb la idea de la cabana de la pedra seca, que "és una imatge del reflex del pensament".

El cap de Govern, Toni Martí, ha pres part en la inauguració i ha diferenciat un doble sentit en el projecte. D'una banda, ha afirmat que vol "aprofundir en el coneixement del passat d'Andorra" i, de l'altra, "servir de model i de testimoni per a altres pobles que no han tingut la sort del Principat de concentrar i conservar tantes construccions de pedra seca". A més, ha assegurat que aquest espai pren una doble direcció, "aprofundir en les nostres arrels" i "tendir ponts a altres països que comparteixen amb Andorra elements d'un passat comú". A l'esdeveniment també han assistit diverses autoritats, com la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, que ha agraït a Reig la seva "implicació i dedicació per conservar el patrimoni d'Andorra i posar de manifest els trets essencials de la identitat i del caràcter andorrans". Per finalitzar, Mortés ha destacat que aquest espai s'ha de preservar, conservar i proposar rutes culturals per donar a conèixer el nostre patrimoni.