Cultura04/07/2019

Cal Pal farà de guia pels orris i les construccions de pedra seca

Posa en marxa dues rutes, una a la Cortinada i una a Sornàs, per conèixer la transformació agrícola i ramadera a Andorra des de fa 5.500 anys

C. G.
i C. G.

OrdinoL'espai sociocultural Cal Pal de la Cortinada vol fomentar la divulgació del patrimoni arquitectònic del país i com aquest defineix la identitat del paisatge andorrà. La pedra seca és un clar exemple de com es transforma el territori i "com el va ordenant" a través del paisatge agrícola, tal com ha exposat l'historiador i expert en patrimoni, Xavier Llovera. I també els orris, en aquest cas des de la vessant ramadera, ja que eren les construccions que els pastors es feien per protegir-se i protegir també al seu bestiar. Aquests dos patrimonis arquitectònics s'aprofundiran amb dos nous itineraris de muntanya que posarà en marxa aquest estiu Cal Pal, un a la mateixa parròquia d'Ordino (de Cal Pal a Sornàs), i un segon a Encamp, a través de la ruta dels orris. Es podrà descobrir com es transforma el territori i com l'home l'ha anat ordenant des del 3.500 aC fins a l'actualitat.

L'itinerari ordinenc arribarà fins a les bordes de les Planes de Sornàs, per descobrir construccions de pedra seca, tècnica utilitzada des del neolític, amb construccions com parets de tanca, parets de feixa, aixoplucs o engravats en el camí, ha explicat el guia de muntanya, Josep Babi. És una ruta que es pot fer en família, d'uns 5,80 quilòmetres.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'itinerari d'Encamp, ha estat treballat des del comú tot i que el faran inicialment els guies de Cal Pal. En aquest cas és més llarg i exigent, ja que fa 12,3 quilòmetres, tot i que es pot adaptar en funció del nivell dels visitants, ha informat la directora d'Higiene, Medi Ambient i Agricultura del comú d'Encamp, Vanessa Carrascosa. La ruta sencera va des dels Cortals fins a Grau Roig i permet descobrir vuit orris. Carrascosa ha detallat que hi ha orris del segle passat, de dimensions més petites, mentre que els medievals eren molt més grans, de 40 metres quadrats. També n'hi ha de neolítics.

Les rutes començaran la segona quinzena de juliol i tindran un cost de 20 euros per persona, amb un esmorzar d'alta muntanya amb productes de país inclòs. Llovera ha explicat que ja s'està negociant amb comuns per fer-ne a totes les parròquies. La idea és activar-ne dues l'any vinent, i així anar fent fins a oferir set propostes diferents.