Casa Molines: 34 generacions i un secret obscur que surt a la llum
La família ensenya els seus arxius privats i explica com van arribar a Andorra, així com la seva història des del segle XIV
Andorra la VellaAmb motiu de les 22es Jornades Europees del Patrimoni, i a petició de l'Arxiu Nacional, Casa Molines ha posat a disposició de la ciutadania aquest dijous al matí el seu extens arxiu, que consta de més de 7.000 documents, tal com ha destacat la consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús. Es troben tots digitalitzats en una base de dades i nou d'aquests s'han pogut veure 'in situ' a les instal·lacions de l'empresa familiar. Són els que consideren més valuosos i representatius de la seva història. Així mateix, també s'ha donat a conèixer l'arbre genealògic de la família, reconstruït partint d'aquests documents i que s'enfila fins a 34 generacions enrere.
La jornada ha servit als assistents, al voltant d'una vintena, per conèixer algunes de les particularitats que amaga la família, instaurada a Andorra durant segles. De fet, la pròpia Cardelús ha estat l'encarregada de desvetllar com es va produir l'arribada al Principat. Martí de Moles era un noble que vivia a la zona de l'Alentejo de Portugal al segle XIV. Com que havia lluitat amb el rei Alfons IV tenia dret a ocupar unes terres i explotar-les. Però "no va ser massa bon senyor", ha explicat Cardelús, ja que es va enfrontar amb els seus vassalls. El rei va donar la raó als vassalls, cosa que no va agradar a Martí de Moles i els va matar, un total de dotze, a la plaça del poble.
Com a conseqüència d'aquest fet, va ser expulsat, i va ser quan va decidir instaurar-se, primer a Anserall, i després a Andorra, "on va fundar la família". Cardelús ha afegit que el document on s'explica aquest crim va ser amagat pels seus avantpassats perquè "no volien que sabéssim que venim d’assassins", ha bromejat. De fet, Cardelús va viatjar fins la regió per conèixer de més a prop la història, i va portar els documents a l'alcalde de la població, els quals els va definir com "molt valuosos".
A partir d'aquí, Moles va anar tenint descendència fins que Núria Moles Lladó va quedar com a pubilla i única filla. Es va casar amb Antoni Maestre, "àlies el Molines". El cognom actual va tenir l'origen en aquest matrimoni, que ja vivia a la casa del costat de l'església de Sant Esteve d'Andorra la Vella.
L'encarregat de reconstruir tota aquesta història i indexar-la en una base de dades ha estat l'historiador català Narcís Castells. Ha definit l'arxiu de Casa Molines com "molt ric" i "una eina d'integració familiar", de "cohesió" amb els més joves. Aquest arxiu és privat i no es pot consultar.
Cardelús ha opinat que seria molt positiu que els arxius privats familiars "s'obrissin" a la població, un fet que "canviaria la història d'Andorra", ha assegurat. "Hi ha molta documentació en mans de privats" ja que abans els polítics no la deixaven a la Sindicatura o a Casa de la Vall, sinó que s'ho emportaven a casa, ha afegit.