Una novel·la sobre el creixement i la superació d'adversitats, guanyadora del Fiter i Rossell

El català però resident a Madrid Ignasi Serrahima s'endú el premi amb l'obra 'La mare del temps'

El cap de Govern, Toni Martí, entrega el Fiter i Rossell a Ignasi Serrahima. / C. G. (ANA)
Ana
08/11/2018
2 min

Andorra la VellaEl català resident a Madrid Ignasi Serrahima ha guanyat el premi Fiter i Rossell de novel·la, el guardó més destacat de la 41a Nit Literària Andorrana i que concedeix el ministeri de Cultura del Govern. Serrahima ha guanyat el premi, dotat amb 10.000 euros, amb l'obra 'La mare del temps'. La novel·la s'inicia quan a un nen se li suicida la mare, i a partir d'aquí es desenvolupa una història "de creixement", de "cerca de la identitat pròpia", ha explicat Serrahima. L'autor ha recordat que sovint construïm la vida "a partir d'accidents" que ens porten cap a una vida "que no havíem imaginat però que és la que hem de tirar endavant".

Serrahima, juntament a la resta de guanyadors de la Nit Literària, així com amb personalitats polítiques del país, ha rebut el guardó durant l'acte celebrat aquest dijous al vespre a l'hotel Coma d'Ordino, i que organitza cada any el Cercle de les Arts i de les Lletres.

El segon premi més ben dotat econòmicament, concretament amb 6.800 euros, és el premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, que s'ha endut Joaquim Brustenga, veí de Santa Eulàlia de Ronçana (el Vallès). Ho ha fet amb l'original 'Deu minuts'.

La resta de premis s'han repartit de la següent manera. El premi Principat d'Andorra d'investigació històrica, que concedeix el Consell General, ha estat per a Sofia Masegosa, amb el treball 'La vida teatral a Andorra'. Masegosa ha explicat que amb la dotació econòmica seguirà fent recerca.

Pel que fa al premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari, dotat per Joan Escaler Calva amb 2.000 euros, ha estat per l'original 'Èpica i història, l'Andorra d'Isabelle Sandy', de l'escaldenc Carlos Sánchez. L'autor ha explicat que, a partir de les novel·les d'Isabelle Sandy, elabora la vida social de l'època i "com es plasmen dins del gènere literari". Les històries de Sandy són "el primer esglaó fundacional de la resta de producció novel·lística d'Andorra", ha manifestat Sánchez.

Crèdit Andorrà ha concedit dos premis dins aquesta Nit Literària. Per una banda, el Grandalla de poesia, dotat amb 3.500 euros, que ha estat adjudicat a 'La fosca', escrit per Núria Abad, de Tarragona. Un recull de poemes que, en la seva meitat, van estar escrits aquest estiu, després que a l'autora se li diagnostiqués un càncer de mama. L'altra meitat correspon a poemes anteriors. "Vaig veure que hi havia un desdoblament brutal, per una banda una poesia molt intel·lectualitzada i, per altra, una escrita des del cos", ha definit.

I per altra Crèdit Andorrà ha concedit el premi Teatre 50 aniversari de Crèdit Andorrà. En aquest cas, només s'hi havia presentat l'obra 'El torb', de Raimon Quintana. El jurat ha decidit concedir-li un accèssit de 1.500 euros.

Finalment, el premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions, dotat per MoraBanc amb 3.500 euros, ha estat per al recull 'I.Reals, cinc contes', d'Albert Ginestà, veí d'Aixirivall. Ginestà ha reconegut que no és escriptor, sinó músic, però que la seva professió l'ajuda a crear contes "que parteixen de fets reals i que desenvolupen històries irreals", amb "finals sorprenents".

Pel que fa al premi Juli Verne per a relats de ciència ficció i fantasia, dotat pel Grup Maestre i al qual s'hi havien presentat tres obres, i el premi de divulgació científica dotat per MoraBanc, on s'hi havia presentat un sol treball, no han tingut guanyadors.

stats