Andorra la VellaAndorra Recerca + Innovació ha detectat un total de 31 exemplars de la papallona del boix durant la temporada 2021. L'insecte Cydalima perspectalis, és una papallona nocturna d'origen asiàtic que va arribar al continent europeu l'any 2007 a Suïssa, des d'on s'ha anat escampant pels països de l'entorn i va ser monitorada per primera vegada al Principat el 2019.
L'objectiu de l'organisme és detectar la seva arribada a Andorra mitjançant un seguiment estricte amb la col·locació de trampes amb feromones específiques i analitzar la seva fenologia per establir tractaments apropiats si es requereix. Així doncs, aquesta temporada es van instal·lar trampes de captura específica a dues àrees d'Andorra: el camí de Sant Julià a Fontaneda i la boixeda d'Enclar. Fontaneda va ser el punt on l'any passat ja es va poder detectar l'arribada d'aquest insecte i també ha sigut on el 2021 s'ha capturat de manera regular durant els seus períodes de vol. A Enclar s'ha detectat de manera molt puntual aquest any. Els dos moments principals de vol al Pirineu són a mig juliol i a mig setembre, corresponent a les 2 generacions que la papallona arriba a fer en un ambient de muntanya. Aquest fet s'ha pogut constatar durant aquest any de seguiment.
Des d'Andorra Recerca + Innovació consideren que la invasió de la Cydalima perspectalis encara es troba en un moment preliminar de la invasió, tot afirmant que anirà arribant pel sud durant els pròxims anys fins que l'ecosistema no s'estabilitzi. Malgrat la constatació de l'arribada de la papallona, no s'ha observat cap impacte en els boixos de l'entorn. Les persones no han de patir per efectes que erugues o papallones puguin causar sobre els humans. L'espècie no té depredadors naturals a Europa i en alguns indrets està causant defoliacions molt importants en el boix que, d'altra banda és una planta molt comuna i abundant.
El seguiment s'ha pogut fer gràcies a la col·laboració del comú d'Andorra la Vella, el de Sant Julià de Lòria i el Govern.