El primer dolmen d'Andorra, a tocar
Les prospeccions per determinar si la construcció d'Encamp correspondria a un enterrament col·lectiu de l'Edat de Bronze començaran al setembre
OrdinoPoder anunciar la descoberta del primer dolmen d'Andorra és una mica més a prop. Concretament, ho serà aquest mes de setembre, quan es durà a terme la primera prospecció del presumible dolmen que es va descobrir fa quasi un any a l'Orri d'Emportona d'Encamp, a uns 2.000 metres d'altitud i dins la ruta dels Orris. Així ho ha anunciat la directora d'Higiene, Medi Ambient i Agricultura del comú d'Encamp, Vanessa Carrascosa. Encara no s'ha fet treball sobre el terreny però l'historiador i expert en patrimoni, Xavier Llovera, ha assegurat aquest dijous que tot apunta que estaríem davant de la primera construcció funerària de l'Edat del Bronze antic-Bronze mig al país. Hi ha "moltes ganes" de començar la prospecció i poder-ho confirmar, ha assegurat.
Llovera ha destacat la importància d'aquesta descoberta, perquè a Andorra hi ha registrats diferents jaciments de l'Edat del Bronze, però cap "enterrament col·lectiu". Una situació curiosa, ja que de dolmens se n'han descobert diversos a la zona pirinenca. L'expert en patrimoni ha augurat que s'hi podrien haver enterrat unes cinc o sis persones.
Aquest presumible dolmen es tracta d'un túmul de grans dimensions i planta circular, conformat per l'acumulació d'un gran nombre de pedres, entre les quals es distingeixen unes lloses de mida molt gran que podrien configurar la coberta de la cambra.
Si finalment la primera prospecció confirma que estem davant un dolmen, se'n farà una segona més extensa ja el 2020, que es podria allargar fins al 2021. De moment, per a l'inici dels treballs, el comú d'Encamp hi té prevista una partida de 12.000 euros.