OrdinoL'Auditori Nacional d'Andorra acollirà aquest divendres a la nit la projecció de 'The Art of the Alpinism', una cinta que narra l'experiència de l'alpinista rus Denis Urubko durant les seves expedicions a la muntanya. Durant la trobada, que se celebra amb motiu del Dia internacional de les muntanyes, es compartirà amb els aficionats històries sobre noves línies d'ascens i, en el posterior col·loqui, l'alpinista introduirà conceptes com la creativitat i la responsabilitat en els ascensos extrems al llarg de la seva extensa trajectòria. Urubko és conegut per haver estat el quinzè alpinista a haver aconseguit ascendir als catorze vuit mils, dos d'ells, el Makalu i el Gasherbrum II, durant l'hivern.
La cita tindrà lloc a les 21 hores, però les entrades, que s'han hagut de reduir fins a complir el 30% de l'aforament, ja es van exhaurir en menys d'una setmana. Segons ha explicat Urubko, l'experiència ha fet que el més important per a ell sigui ajudar a les persones a gaudir de la muntanya gràcies al coneixement adquirit al llarg de tants anys. Defineix que la seva tècnica és lliure, ja que ha assolit totes les ascensions sense oxigen, però argumenta que cada alpinista té la seva manera de practicar aquest esport.
El fet de poder coincidir aquesta nit amb joves alpinistes del país, com Stefi Troguet o Domi Trastoy, suposarà un moment interessant per "compartir experiències" i beneficiar-se de "l'energia positiva" que transmeten les noves generacions. D'aquesta manera, ha assegurat que "la gent jove em dona la possibilitat de canviar la meva ment". Com a consell, ha manifestat que cal entrenar bé i ha encoratjat els joves a aprofitar qualsevol ocasió per compartir experiències entre els uns i els altres.
És la primera vegada que l'alpinista arriba a Andorra i ha assegurat tenir "sensacions positives de les muntanyes". Així, no descarta "descobrir-les en un futur", ja que el Principat compta "amb zones molt boniques per explorar".
L'alpinista rus va participar en alguns dels rescats més recordats a la muntanya, com el d'Iñaki Ochoa el 2008 o Elisabeth Revol al Nanga Parbat el 2018. Urubko ha assenyalat que el rescat d'Ochoa en cap cas va suposar "una obligació", sinó que va tenir a veure amb una decisió personal. "Per a mi va ser molt important participar i vaig fer tot el que vaig poder en aquell moment per salvar el meu amic", ha afegit, malgrat que finalment no va ser possible.
La celebració d'aquest acte està organitzada pel comú d'Ordino, conjuntament amb Viladomat Esports, i amb la col·laboració del ministeri d'Educació i la Unesco.