Una exposició exclusiva de Ramon Casas, per primera vegada a Andorra

L'artista, de fama universal, és un dels referents del modernisme a Catalunya

Públic assistent a l'exposició. / M. R. F. (ANA)
Marc R. Fort
30/04/2019
2 min

Escaldes-EngordanyL'espai Artalroc d'Escaldes-Engordany ha acollit aquest dimarts la inauguració de l'exposició 'Ramon Casas, mestre de la modernitat', on hi han assistit una cinquantena de persones. L'acte, inaugurat per Olga Gelabert, ministra de Cultura, Joventut i Esports en funcions, és una mostra retrospectiva de l'obra de l'artista, que reuneix per primer cop a Andorra una cinquantena de peces provinents de museus, col·leccions particulars i fundacions, i on es veuen representades totes les vessants de la seva obra.

Casas va ser un artista burgès de fama universal i un dels referents del modernisme a Catalunya. Tot i ser geogràficament proper, molt conegut i valorat pel públic andorrà, "Casas no havia estat objecte d'una exposició individual mai a Andorra fins al dia d'avui i això era un fet estrany, si tenim en compte la rellevància i la importància del personatge", ha dit Gelabert. Amb aquesta exposició, es resol una mancança. La mostra es divideix en diferents seccions, entre elles, la d'autoretrat, on es mostren pintures que Casas es va fer a si mateix, més de quaranta obres al llarg de tota la seva vida. Sportman és una secció que mostra de manera ben clara la passió que Casas tenia pel món del ciclisme i, sobretot, de l'automobilisme. La primera vegada que se'l va veure al volant d'un automòbil, un De Dietrich, va ser l'any 1899. Fins a la Primera Guerra Mundial va comprar els vehicles a França. Almenys en va posseir tretze.

'Chulas' i 'Manolas', dos retrats de dones, corresponen al període en què les obres de temàtica i folklore espanyols es van posar de moda a tota Europa, especialment a França i a Anglaterra. Representen fidelment dos dels estrats de la societat espanyola de finals del segle XIX. D'una banda, aquelles dones de classe popular anomenades "chulas", de caràcter desinhibit i apassionat; i de l'altra, les dones conegudes com a "manolas", de classe social elevada i que es distingien per la seva manera de vestir.

París, ciutat determinant en la seva formació i obra posterior, va ser on va conèixer la modernitat i també on va descobrir les estampes japoneses que tanta influència van tenir en els artistes de l'època. Va exposar-hi regularment i va ser membre de la Societé des Artistes Français. Júlia Peraire, la jove venedora de loteria, de família humil, a qui va conèixer el 1905, va ser musa i model, per esdevenir finalment la seva esposa; la va pintar fins que es va morir, l'any 1932. Gabriel Pinós, comissari de l'exposició, ha emfatitzat que els retrats de l'autor "trenquen estereotips en molts aspectes, ja que trasllada la figura femenina en un primer terme, en una societat profunidament masclista", com era la del segle XIX.

Els retrats són un reflex de la societat que envoltava l'artista, i Casas n'esdevé el cronista. Hi apareixen familiars, amics, polítics, intel·lectuals i artistes d'aquell moment. D'altra banda, Casas també es va dedicar a la il·lustració i a la cartelleria; en aquesta secció, es poden veure dos dels cartells que va dissenyar per a Anís del Mono. La seva vessant com a cartellista d'aquesta marca va ser el que el va portar a la fama. La mostra es podrà visitar fins al 30 de juny a l'espai cultural Artalroc d'Escaldes-Engordany.

stats