Les falles, protagonistes del simposi de focs festius

L'acte inaugural destaca la importància que va tenir l'associacionisme de diferents països pel reconeixement de la Unesco

La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha inaugurat el 4t Simposi internacional dels focs festius de la Mediterrània. / A.S. (ANA)
A.s.
22/11/2019
2 min

Andorra la VellaD'aquí poc més d'una setmana es produiran quatre anys del reconeixment de la Unesco a les falles dels Pirineus, que les va incloure en la llista representativa del Patrimoni cultural immaterial de la humanitat. Amb aquest recordatori, s'ha donat el tret de sortida al IV Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània amb el títol 'Les simbologies i els rituals al voltant del foc'. En l'acte inaugural, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha insistit en la importància que va tenir el multilateralisme pel reconeixement internacional de les falles, i ha remarcat que "tant Andorra i com el Govern van ser molt sensibles en aquesta aposta perquè més d'un país en donés suport". Cal recordar que la proposta per assolir el reconeixement de la Unesco es va fer a través d'una candidatura conjunta de tres països diferents ajuntant pobles francesos, catalans, aragonesos i andorrans.

Les paraules de Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, també han estat en aquesta línia. Blasco ha indicat que aquest simposi mostra l'agermanament cultural de diferents pobles i ha explicat que "és un exemple clar de què la cultura no té fronteres". Com a representant institucional, Blanco ha remarcat el paper de les institucions en activitats culturals, les quals ha indicat que han de continuar donant-los-hi suport perquè es puguin traslladar de generació en generació. En l'acte inaugural també ha participat Conxita Marsol, cònsol major d'Andorra la Vella, una de les parròquies andorranes que va recuperar les falles en els últims anys. Marsol ha explicat que actualment ja és una tradició viva i també ha expressat com estan d'arrelades les falles a la capital, per la gran participació ciutadana que tenen.

El simposi, que es desenvoluparà al llarg de tot el cap de setmana, se centrarà principalment en tractar les falles d'Andorra. És per aquest motiu que gran part de les conferències i de les mostres estaran encarades a aquesta activitat. Albert Roig, representant de la taula nacional de falles de les valls d'Andorra, ha destacat com a esdeveniment important la taula rodona al voltant de l'associacionisme i la cultura popular. Roig també ha explicat que aquests simposis serveixen per donar rellevància a aquestes festes del foc, i a més, ha afegit que actes com aquest permeten fer una transmissió del coneixement. "Aquests tres dies serveixen perquè entre nosaltres ens puguem enriquir mútuament" i que, gràcies a les experiències que s'intercanvien, "puguin sorgir idees sobre com millorar la festa del foc".

Per altra banda, els tres àmbits principals que es tocaran en aquest IV simposi són la salvaguarda i el reconeixement de les festes del foc, les recerques realitzades en els darrers anys i també el fet de compartir coneixements i experiències.

stats