Orgue&nd convida a mirar la música a través dels orgues del Principat

Sota el títol 'Mirades', el festival internacional arriba a la dinovena edició amb concerts, activitats per infants i conferències

El cònsol menor d'Andorra la Vella, Marc Pons, i el director artístic del Festival Internacional Orgue&nd, Ignacio Ribas, amb l'orgue de l'església de Sant Esteve./ N. T. (ANA)
Ana
02/08/2018
3 min

Andorra la VellaAl Principat el mes d'agost és temporada d'orgues. Per dinovena vegada, el Festival Internacional Orgue&nd porta a les esglésies d'Andorra organistes i compositors de renom d'arreu d'Europa. Amb el títol 'Mirades', "volem focalitzar l'atenció cap a la història de la música i la varietat d'instruments que tenim al país", ha afirmat el director artístic del festival Ignacio Ribas. Els concerts tindran lloc a les esglésies d'Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i la Massana i començaran a dos quarts de deu del vespre.

Tot i que la major part del públic són turistes, segons Ribas, cada cop hi ha més gent del país i gent jove que s’apropa als concerts. El director artístic defineix el públic de l’Orgue&nd com “heterogeni i que cada any va 'in crescendo'”.

A més dels concerts, el festival ha programat un seguit d'activitats paral·leles amb l'objectiu de donar a conèixer l'orgue al públic. Qui s'apropi podrà esbrinar les curiositats de la mà de Philippe Lefebvre, Jose Luís Echechipía i Jesús Gonzalo López, que actuaran al festival els dies 11 i 20 d'agost. També hi ha activitats destinades als infants del 16 al 22 d'agost a les esglésies de Sant Esteve d'Andorra la Vella i Sant Pere Màrtir d'Escaldes. L'organització també ha preparat una conferència, a càrrec de l'organista Ester Ciudad, titulada 'La dona i els instruments de tecla, una història oblidada', a l'església de Sant Iscle i Santa Victòria el 22 d'agost.

El comú d’Andorra la Vella ha col·laborat a l’esdeveniment amb una partida econòmica de 10.000 euros. “8.000 euros es destinen a donar suport al festival i a activitats de divulgació”, ha explicat el cònsol menor de la parròquia, Marc Pons. El comú busca potenciar la vessant educativa del festival, per això enguany hi haurà activitats destinades als alumnes del conservatori de la Llacuna i als infants del Llamp. El 20% restant de la subvenció s’adreça a la conservació de l’orgue de la capital, el que compta amb més registres de tot el Principat. El comú d’Escaldes també ha incrementat la subvenció al festival, a causa dels 30 anys de l’aniversari de l’orgue de l’església de Sant Pere Màrtir i als 40 anys de la formació de la parròquia.

Diferents músics amb diferents mirades

El primer concert mirarà cap al segle XVI, amb l'organista alemany Gereon Krahforst el 8 d'agost. Amb l'orgue de l'església de Sant Pere Màrtir interpretarà peces que van des de compositors alemanys de l'època fins al folklore del país. Durant el concert, Krahforst improvisarà una sonata amb un tema popular de la música andorrana.

L'11 d'agost serà el torn de Philippe Lefevre, un dels tres organistes de la catedral de Notre-Dame de París. A l'església de Sant Esteve farà mirar al públic cap a quatre segles de música francesa, mentre que el grup Brillant Magnus Quintet donarà un cop d'ull a la música des del Renaixement fins a l'actualitat, combinant les trompetes, els timbals i l'orgue el 13 d'agost.

José Luis Echechipía i Jesús Gonzalo López fixaran la mirada cap a les batalles barroques ibèriques, composicions que commemoren batalles històriques i que simbolitzen la lluita del bé i el mal. El 20 d'agost, els dos músics interpretaran les peces amb l'orgue de l'església de Sant Pere i l'espineta, un instrument de corda pinçada que incorpora un teclat. El darrer concert serà el 22 d'agost a l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana. L'organista Ester Ciudad focalitzarà l'atenció cap a l'orgue i el forte-piano, intercalant al llarg del concert els dos instruments.

stats