Cultura26/02/2019

El cicle Geografies proposa una mirada a la cultura mexicana

Conferències i col·loquis, exposicions, teatre, tallers i degustacions integren el programa coordinat per Albert Padrol del 6 al 19 de maig

Agència Ana
i Agència Ana

OrdinoEl professor andorrà Pere Vilanova serà l’encarregat d’obrir del cicle cultural Geografies, que dedica la tercera edició a Mèxic. El programa es farà del 6 al 19 de maig a l’Era d’Ordino amb entrada lliure a totes les activitats. El fotògraf i editor Albert Padrol torna a coordinar els continguts del cicle, que organitzen de forma conjunta l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA) i el comú d’Ordino. Padrol ha definit el programa com "un recorregut inevitablement incomplert per la cultura enlluernadora i inabastable de Mèxic". I entre els convidats, un altre presència andorrana, la del gastrònom Juan Carlos Valladares.

Després del Japó i l’Índia, Jordi Guillamet –director de l’IEA– explica el perquè de Mèxic: “Ens ha semblat oportú escollir aquest país americà ja que Andorra ostenta la presidència de la Cimera Iberoamericana i Mèxic era un dels països que teníem previstos programar ben aviat”. I ha definit el cicle com "una activitat ben consolidada que desperta la inquietud d’un públic curiós i amb ganes de conèixer altres cultures”.

Cargando
No hay anuncios

Diverses conferències acostaran el públic a temes d’actualitat com el narcotràfic i la frontera, amb el documentalista i periodista Francesc Relea (‘Narcotràfic i la gran frontera’, 7 de maig); els canvis que han experimentat les dones mexicanes en les últimes cinc dècades, a càrrec de l’activista i periodista Sonia García García (‘Ser dona a Mèxic’, 8 de maig). Des d’un punt de vista antropològic, la historiadora i dinamitzadora cultural Alma Reza parlarà sobre l’art i la identitat nacional (‘Creadores mexicanes més enllà de Frida Kahlo’, 9 de maig); el periodista i geògraf, Josan Ruiz, director de la revista Viajes National Geographic se centrarà en el peiot i la cultura huichol (‘Peiot, una experiència visionària col·lectiva). Per últim, torna Agustí Pàniker per acostar la importància de l’espiritualitat i les creences (‘La traició dels déus asteques’, 13 de maig).

El mexicà establert a Andorra Juan Carlos Valladares, gerent de La Adelita, oferirà una conferència (14 de maig) sobre la cuina mexicana, un dels aspectes més coneguts de la seva cultura, considerada Patrimoni immaterial de la humanitat per la Unesco. El públic podrà seguir la preparació del mole, la salsa feta de xocolata i espècies que acompanya molts plats mexicans (Christoffer Wolfgang Drummer, 15 de maig).

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les arts escèniques, la companyia El Topil Teatro farà un espectacle de titelles familiar i es projectarà cinema d’autor i documental com els títols ja confirmats: 'Un retrato de Diego: la revolución de la mirada' i 'La historia de la lucha libre mexicana'.

Dues visions plàstiques copsaran l’esperit mexicà: les catrines de Ruth González a 'Fashion Dead', que també impartirà un taller de decoració de calaveritas de sucre i els collages de Pedro García Villegas a 'Frida, luz y sombra'. Els escriptors Mario Hinojos i Jorge Carrión han estat convidats per explicar el Mèxic contemporani a través de la literatura amb la conferència 'La literatura mexicana avui: entre la violència, el cosmopolitisme i la frontera', un cara a cara que partirà de noms cabdals com els de Juan Rulfo o Elena Poniatowska.