Els inicis del món de l'esquí, en imatges
El nou catàleg publicat per l'Arxiu Nacional d'Andorra vol ser una reivindicació de la tasca dels pioners
Andorra la VellaL'Arxiu Nacional d'Andorra ha publicat un nou catàleg digital dedicat al món de l'esquí. El document, en format digital (pdf), vol ser una petita introducció fotogràfica al món de l’esquí a Andorra amb la voluntat de reivindicar la tasca de tots els pioners. Com en altres entorns de muntanya, l’esquí va començar a utilitzar-se com un pràctic mitjà de transport per poder fer desplaçaments i transports lleugers entre valls veïnes o entre països, com és el cas d’Andorra.
Els primers esquís utilitzats a Andorra com a mitjà de transport van ser els del carter de Soldeu Miquel Farré Casal (a) Canaro. L’any 1924, en un dels seus viatges al poble francès de Porta per fer el correu, se’n va comprar uns després de veure que els seus col·legues francesos els utilitzaven per desplaçar-se per la neu. En aquella època, els esquís eren unes fustes fetes de freixe. Malauradament, l’Arxiu Nacional no té cap fotografia que immortalitzi cap dels desplaçaments del carter de Soldeu; però, per altra banda, en els fons fotogràfics s’han trobat diverses instantànies d’homes carregats, traginant fardells pel port d’Envalira, o senzillament gent desplaçant-se a banda i banda del port, en unes dures jornades hivernals.
La publicació s’ha dividit en quatre apartats per poder fer un repàs ràpid de l’evolució de l’esquí. La primera és 'L’esquí com a mitjà de transport', amb setze instantànies entre els anys 1930 i 1950, algunes d’inèdites, dels fons fotogràfics de Josep Alsina i del fons de la casa d’Areny-Plandolit. La segona és 'A la conquesta de la muntanya', amb trenta fotografies, dels inicis dels anys 30 fins a l’any 1960, d’excursionistes catalans, francesos i, més endavant, andorrans. Es tracta de visions fotogràfiques de com utilitzaven l’esquí de muntanya per arribar a cims i carenes i per fer les primeres travesses hivernals per les muntanyes andorranes. Diversos fons fotogràfics han ajudat a completar aquest apartat: Alsina, casa Rossell, Olivella, casa d’Areny- Plandolit i Francesc Pantebre. El tercer apartat porta per títol 'L’esquí com a activitat de lleure i esportiva' i són quaranta imatges que mostren com l’evolució de l’esquí de muntanya i la creació d’infraestructures van fer que l’esquí esdevingués una activitat social, de lleure i esportiva. Els fons Alsina, casa Rossell, Narcís Casal, casa d’Areny-Plandolit i Esquí Club d’Andorra porten l'espectador als inicis d’aquesta nova era en el món de l’esquí. L'últim apartat, 'L’impacte socioeconòmic' mostra el que va significar l’expansió de l’esquí al Principat en 57 fotografies. Les imatges ajuden a entendre els canvis que va suposar per a Andorra l’impacte d’aquesta activitat. Per fer-ho l’Arxiu Nacional s’ha ajudat dels fons V. Builles, Alsina, casa d’Areny-Plandolit, Olivella, Fèlix Peig, Werner Lengeman, Francesc Pantebre i Joan Vehils.