Cultura20/07/2014

Irina Bokova posa l'Art Camp com a exemple de diàleg entre cultures

La directora general de la Unesco visita Andorra durant dos dies. Dilluns té previst reunir-se amb el Govern i tractar, entre d'altres temes, l'accés a la Vall del Madriu

Coincidint amb el 20è aniversari de l'ingrés d'Andorra a la Unesco i amb el 10è aniversari de la inscripció de la Vall del Madriu a la llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, la seva directora general, Irina Bokova, ha visitat la 4a edició de l'Art Camp i ha inaugurat, conjuntament amb la seva autora, Hedva Ser, i padrina de l'Art Camp, l'escultura l'Arbre de la Pau al passeig del riu de Casa Rossell.

Irina Bokova ha explicat conèixer l'experiència d'Art Camp i ha dit que és un exemple de la diversitat cultural per la diferència d'artistes que hi participen, i que al mateix temps posa de manifest la necessitat d'un diàleg continu entre les cultures, de mostrar que no hi ha cap cultura que sigui superior a les altres, i de veure el passat a través del contemporani.

Cargando
No hay anuncios

La directora general ha explicat que es tracta d'una experiència perfectament exportable i no ha descartat poder organitzar a la Unesco una exposició dels artistes que han treballat en les diferents edicions d'Art Camp. Bokova, a més, ha elogiat el paper d'Ordino per ser l'amfitriona d'una activitat que, a més, situa Andorra al món.

Durant el discurs que ha adreçat als presents a l'Art Camp, Irina Bokova ha posat especial èmfasi en la recerca de la pau, i en la defensa de la diversitat cultural. Precisament l'acte central de la primera jornada de la visita a Andorra ha estat la inauguració de l''Arbre de la Pau', l'autora del qual és la padrina de l'Art Camp i artista per la pau de la Unesco, Hedva Ser.

Cargando
No hay anuncios

És el setè 'Arbre de la Pau' que ha “plantat” Hedva Ser i està situat al passeig del Riu de Casa Rossell. Els altres s'han ubicat a Boston; Malta -en commemoració del 25è aniversari de la fi de la guerra freda-; Jerusalem est -Palestina-; Rehovot -Israel-; Arizona i Filadelfia; i que segons l'artista està considerat com un nou símbol de la pau ja que l'escultura visualitza a les seves branques el xalom hebreu i el salam àrab, coronat pel colom, símbol internacional de la pau.

El Madriu de rerefons

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que la jornada d'aquest diumenge estava centrada exclusivament en la visita a l'Art Camp i la inauguració de l'Arbre de la Pau, la directora general de la Unesco i el ministre de Cultura han hagut de respondre a les preguntes relacionades amb la Vall del Madriu i, sobretot, la seva accessibilitat, un dels punts que es tractarà en la reunió prevista amb el Govern per aquest dilluns.

Bokova ha assegurat que són molts els llocs que tenen el mateix problema a l'hora de preservar l'autenticitat. La directora general ha explicat que han reflexionat molt al voltant d'aquest tema amb tècnics i experts, tant de l'organisme com andorrans, per mirar de trobar al millor solució. A més, ha afegit que recentment es va fer una taula rodona d'experts sobre aquests problemes d'accessibilitat en llocs com la Vall del Madriu i que les conclusions van donar pistes de com resoldre el tema.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, més explícit ha estat el ministre de Cultura, Albert Esteve, quan ha marcat com a possibilitat que "hi pugui haver accés controlat de ginys elèctrics complementats amb un giny aeri (...) perquè es pugui transportar material o de persones amb casos excepcionals". Tot i això, ha dit que "ara s'ha de fer l'estudi definitiu" per part dels enginyers.

Durant la reunió de dilluns també es parlarà, segons Bokova i Esteve, de la candidatura de les Festes del foc del Pirineu, presentada conjuntament per tres països i encapçalada per Andorra. Precisament, el fet que tres països -Andorra, França i Espanya- s'hagin posat d'acord per presentar la candidatura ha estat un fet que ha destacat la directora general de la Unesco.