Els frescos ja són a casa

Les pintures romàniques de l'església de Santa Coloma s'han traslladat al nou Espai Columba

Trasllat dels frescos de l'església de Santa Coloma al nou Espai Columba. / T. N. (ANA)
T. N.
13/02/2019
3 min

Andorra la VellaHan calgut moltes mans per traslladar les pintures de l'absis de l'església de Santa Coloma des del magatzem de Patrimoni Nacional, a Aixovall, on hi eren provisionalment, fins al nou Espai Columba. Els treballs, que han començat a les 8 del matí, s'han allargat durant tot el dia a causa de la complexitat de les accions, que ha fet que arribessin a la nova localització més d'una hora més tard del que s'havia previst. A favor han tingut el temps, que ha fet que les obres no patissin un xoc tèrmic.

Els dos camions, un amb les obres i l'altre amb el material necessari, han aparcat davant la porta del nou edifici a l'avinguda Enclar, en sentit Andorra la Vella. Primer els operaris han fet les proves necessàries per poder fer la maniobra sense malmetre les peces i, un cop han assegurat l'estructura, les han retirat del segon camió. L'operació ha consistit en agafar les peces amb un carretó, encarar-les cap a l'edifici i pujar-les fins a la primera planta, on els tècnics de Patrimoni Nacional els esperaven per assegurar que no patien cap dany. Així ho han fet amb totes les peces, mentre que els agents de circulació aturaven el trànsit en els moments de més complexitat.

Després del trasllat, és necessari "tancar la porta per on han estat, aïllar-lo, pintar i, quan tot això estigui fet, procedirem al muntatge definitiu de l'absis", ha explicat la cap de l'àrea de Béns Mobles, Berna Garrallà, que ha garantit que les pintures "estan impecables", tot i que en els trasllats "encara que es faci amb molt de compte hi ha uns riscos". En la nova localització, els frescos gaudiran d'una temperatura estable de 21°C, un 50% d'humitat relativa i quedaran lluny de la llum natural, a l'estar col·locats d'esquena a la finestra on més dona el sol, que a més quedarà tapada amb un vinil que filtrarà la llum natural.

L'Espai Columba acollirà les vuit peces en les quals estan dividits els frescos, les dues parts de la conca de l'absis, les dues pintures que es confronten a l'est i a l'oest de l'edifici i les quatre parts baixes estocades. Així, les pintures tornen a Santa Coloma d'on no es tornaran a moure. "Si jo he de contestar avui com a ministra de Cultura, es quedaran aquí de manera definitiva", ha assegurat Olga Gelabert, tot matitzant que "això no vol dir que un altre ministre entri i tingui un altre concepte".

L'obra es podrà visitar a principis de primavera, quan està previst que s'inauguri el museu. "No vull dir una data exacta perquè poden haver-hi circumstàncies que no es puguin arribar a complir", ha reconegut Gelabert, però sí que ha expressat el seu desig d'inaugurar-lo abans de la campanya electoral. Formarà part de dos recorreguts; per una banda, l'organitzat pel Govern, on els visitants podran visitar l'església de Santa Coloma i el videomapatge i després veure els frescos, i un altre de més durada, que forma part de les visites que organitza el comú d'Andorra la Vella i que inclou altres monuments del poble. El preu de l'entrada oscil·larà entre els cinc i els vuit euros, encara que es contempla fixar uns dies amb entrada gratuïta en el moment de la inauguració.

"Una experiència del romànic"

La ministra de Cultura, Joventut i Esports ha avançat que l'Espai Columba esdevindrà "una experiència del romànic", on també es traslladaran les peces del Centre d'interpretació del romànic de Pal i altres obres d'altres indrets del país que no ha volgut concretar. D'aquesta manera, l'àmbit cultural quedaria dividit en tres localitzacions: l'Altalroc, per exposicions d'art contemporani; l'era de Cal Torres, que "acollirà producte més nacional", i l'Espai Columba.

stats