A l'agost s'iniciarà la segona fase de conservació de la Farga del Madriu

Els especialistes treballaran sobre la fàbrica que transformava el mineral en ferro

Una imatge de la Farga del Madriu.
ARA Andorra
12/07/2022
2 min

EncampTot a punt per iniciar la segona fase del programa de conservació i valorització de la Farga del Madriu. Així ho ha explicat aquest dimarts l'equip tècnic del departament de Patrimoni Cultural que ha presentat la intervenció que està prevista iniciar aquest mes d'agost al monument ubicat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. El programa de conservació, estudi i revalorització de la farga està elaborat i coordinat des del departament de Patrimoni Cultural i té per objectiu salvaguardar aquest jaciment arqueològic, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC). Es tracta d'un jaciment singular i exemple únic de la farga catalana del segle XVIII inèdit als Pirineus.

La presentació de la intervenció prevista per enguany ha comptat amb la participació del responsable tècnic del programa de la Farga Madriu, l'historiador Olivier Codina, del codirector de la intervenció arqueològica, l'arqueòleg Abel Fortó, i de la directora del Pla de la Vall Madriu-Perafita-Claror (VMPC), Susanna Simon. El programa integral va ser presentat públicament el 3 de juny del 2021 i s'emmarca en un conveni específic del ministeri de Cultura amb la Comissió de Gestió de la VMPC. Es preveu una actuació transversal en un sector de la VMPC amb una densitat important de vestigis que integra la recerca paleosiderúrgica, la posada en valor del patrimoni cultural, i el turisme sostenible.

Durant la campanya d'enguany, que es durà a terme entre l'1 i el 26 d'agost, els especialistes treballaran sobre la fàbrica que transformava el mineral en ferro: la farga. Més concretament, estudiaran els edificis i instal·lacions associats amb la producció del metall i l'habitació dels obrers. De fet, les dades obtingudes durant la primera fase han permès afinar la diagnosi patrimonial.

A més de la conservació del Bé d'Interès Cultural, el projecte planteja l'elaboració i difusió d'una monografia un cop finalitzada la intervenció i un documental que abasti el procés tècnic i científic. A nivell turístic, es preveu implementar un itinerari local i transfronterer. La conservació del jaciment permetrà potenciar la Ruta del Ferro dels Pirineus en el marc de la creació d'un itinerari transfronterer local (Arieja, Andorra, Catalunya).

En el projecte participen organismes com el laboratori LAPA/Iramat del CEA/CNRS, especialista amb l'estudi del metall arqueològic i dels sistemes de producció siderúrgics, i l'associació 'Batisseurs en Pierres Séches', que són experts i formen companyons i obrers professionals en pedra seca.

L'any 2021, l'actuació de restauració es va centrar en el tancament del Prat de Paleta i en el botàs de la farga, mentre que la intervenció arqueològica es va desenvolupar en la ferreria (taller, sistema hidràulic i habitatge). Així, els primers treballs d'excavació sobre la casa de la farga han permès documentar un edifici complex, que comptava amb dues plantes, diverses sales i un possible forn de pa. D'altra banda, l'inici de la recerca en les estructures ramaderes ha confirmat la hipòtesi inicial dels historiadors: l'ocupació del lloc és anterior a l'etapa siderúrgica del segle XVIII.

Campanya de visites guiades

D'altra banda, amb la voluntat d'apropar al màxim a la ciutadania la intervenció que s'està duent a terme a la Farga així com tot el projecte arqueològic, durant aquest mes d'agost s'han previst visites guiades. Així, durant la campanya d'excavació, l'equip tècnic oferirà cada dijous del mes d'agost, entre les 15 i les 18 hores, visites a l'entorn.

stats