La literatura, una eina de denúncia contra la violència
"Els mitjans de comunicació mexicans són massa sensacionalistes", ha dit Hinojos
OrdinoL'Era d'Ordino, en el marc del cicle Geografies, ha acollit aquest divendres la conferència 'La literatura mexicana avui: entre la violència, la frontera i el cosmopolitisme'. El col·loqui ha girat al voltant dels canvis que ha sofert la literatura del país en l'últim segle arran dels conflictes amb la frontera dels Estats Units, la violència del narcotràfic i les relacions històriques amb altres països. Mario Hinojos, escriptor i guanyador del 4t Premi Nacional de Novela Valladolid de las Letras Mèxic i finalista del Premi Cosecha Eñe 2018, ha descrit la xerrada com un "recorregut incomplet i capritxós que pretén ensenyar al públic les raons per les quals la literatura mexicana és la que és".
Hinojos ha assegurat que actualment molts escriptors mexicans estan esdevenint-se com a referents en països com Espanya, on "grans editorials" s'han fet amb les seves obres. La conferència s'ha focalitzat sota quatre grans blocs fonamentals: la revolució mexicana, la mort, el narcotràfic i la màscara. Temes que, segons ha dit Hinojos, "la gent associa directament amb Mèxic". D'altra banda, ha afegit que en moltes ocasions "els mitjans de comunicació mexicans són massa sensacionalistes pel que fa a la violència del país, ja que se centren molt amb els càrtels i el narcotràfic i deixen de banda altres tipus de violència, com per exemple, la d'àmbit domèstic".
Hinojos ha destacat també que "des de fa quatre o cinc anys, i d'ençà que va esclatar la guerra contra els narcos, els mitjans de comunicació internacionals ja no en parlen tant com abans, però el problema segueix, sobretot la violència urbana quan Calderón va pujar a la presidència". D'entre tots els escriptors mexicans que parlen sobre els problemes de la violència a Mèxic, Hinojos ha fet menció a la figura d'Octavio Paz, poeta, assagista i diplomàtic mexicà, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1990, nascut el 31 de març del 1914 enmig de la Revolució mexicana.
D'altra banda, al col·loqui, juntament amb Hinojos, també hi ha assistit Jorge Carrión, escriptor, crític cultural de The New York Times i director del Màster en Creació Literària de la UPF-BSM. Poeta, assagista i diplomàtic mexicà, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 1990. Tots dos han fet especial èmfasi en què Mèxic "destaca per moltes coses més a banda dels conflictes, com ara en l'àmbit cultural i les tradicions".