'Un Nadal a Cal Pal' de fa cent anys

L'espai sociocultural de la Cortinada dissenya un seguit d'activitats per a les famílies amb motiu de la festivitat

L'espai on es duran a terme les activitats infantils a Cal Pal. / M. P. (ANA)
M. P.
04/12/2019
2 min

Ordino'Un Nadal a Cal Pal' ha estat el títol escollit pel centre sociocultural de la Cortinada per donar la benvinguda a les festes nadalenques. Durant tot el període de festes, els visitants podran experimentar com es vivia un Nadal a una casa pairal d'Andorra fa més d'un segle enrere gràcies a una decoració basada en elements naturals i vegetals. A més a més, durant les visites guiades per l'edifici també s'explicarà com se celebrava el Nadal antigament, tot fent pinzellades de quin és el seu origen i fent un recorregut per les tradicions més arrelades a aquesta festivitat. Per a dur a terme aquesta caracterització, s'han utilitzat tots els elements naturals que es troben al voltant de l'espai de reflexió, com és el cas de branques, fulles, pinyes, fruites o el fruit de la gavernera i, a banda, també s'ha preparat una taula al menjador recreant un àpat típic de Nadal per a tota la família.

Un dels aspectes en els quals també s'ha incidit ha estat en la il·luminació. Tant és així que, segons ha explicat la responsable de Cal Pal, Esther Jover, s'han col·locat molts punts de llum per tota la casa que simulen espelmes, però la imatge més significativa és quan cau el sol, ja que s'ha afegit una il·luminació nocturna a les façanes que simula que neva. D'altra banda, també s'ha ubicat un arbre de Nadal sostenible, és a dir, fet amb branques "perquè no hem volgut tallar cap avet", ha indicat Jover. Per tant, i amb tot plegat, la voluntat ha estat la de "tornar als orígens de la celebració de Nadal".

Un dels punts que des de Cal Pal es considera indispensable és celebrar aquesta festivitat en família. Per aquest motiu, s'ha dissenyat un seguit d'activitats adreçades als més petits on, a banda de divertir-se, també aprendran. Així, els dissabtes 14, 21 i 28 de desembre i també el 4 de gener del 2020, entre les 16 i les 18 hores, s'organitzarà una activitat infantil que consistirà en fer dibuixos, pintar fruites i penjar decoració i desitjos a l'arbre per acabar fent cagar el tió. Un dels plats forts serà una sessió de contacontes que anirà a càrrec de l'actriu i narradora Carol Caubet que, mitjançant el pessebre com a fil conductor, "començarem a explicar la història del nen Jesús i la dels Reis d'Orient per finalitzar sabent d'on ve l'origen del Nadal i la història del caga tió". Tampoc perdrà importància en aquesta activitat la pedra seca, ja que s'ha inclòs el concepte de la tècnica en els contes, fent d'aquesta manera al·lusió al patrimoni cultural d'Andorra.

stats