La residència Faber-Andorra vol enviar artistes andorrans a fora

Kathleen McNerney és la primera artista resident del projecte entre el Govern, l'Institut Ramon Llull i l'allotjament

Montserrat Planelles, Kathleen McNerney i Ivan Sansa a la residència Faber-Andorra. / A. S.
A. Solé
19/09/2019
2 min

La MassanaLa residència Faber-Andorra ja està en marxa amb la primera resident, l’americana Kathleen McNerney, professora emèrita d’estudis hispànics i d’estudis de dones de la Universitat de West Virginia. Aquest projecte, tal com ha explicat la directora del departament de Promoció Cultural, Montserrat Planelles, té un objectiu final, dins de la diplomàcia cultural. “Volem que aquesta crida sigui a la inversa, que creadors, artistes o intel·lectuals andorrans puguin fer residències en altres llocs, és a dir, poder fer intercanvis reals a través de convenis”. Planelles comenta que aquest objectiu és a mitjà i llarg termini, i que perquè sigui possible, és essencial, abans, crear i teixir aquesta xarxa de contactes amb les persones que venen i amb els seus centres i universitats.

A banda, un retorn immediat que té per al país aquest projecte, és l’experiència i els coneixements que posaran els deu residents a disposició de les persones interessades del país, declara Planelles, que assegura que ben aviat hi haurà un acte amb McNerney perquè aquell qui vulgui, es pugui interessar pels seus estudis. El seu camp d’estudi durant aquestes tres setmanes serà l’obra de Maria Mercè Marçal, amb l’objectiu final de posar tots els seus poemes en un llibre bilingüe, ja que hi ha molts poemes traduïts a l’anglès i alguns els ha fet ella mateixa. McNerney explica que es va començar a interessar pels estudis catalans a través d’Ausiàs March i quan va fer un diccionari d’escriptores espanyoles que no escrivien en espanyol, va conèixer personalment Maria Mercè Marçal i allà va sorgir una amistat entre les dues.

Durant la seva estada a Andorra, no descarta “poder fer algun estudi sobre escriptores andorranes com Teresa Colom o Ester Fenoll”, ja que McNerney va triar Andorra “per la cultura catalana” i “perquè és l’únic país que oficialment parla català”, i també, afegeix, “per la bellesa del lloc”.

Amb l’arribada de la primera professional, finalitza la primera etapa d’aquest conveni, segons Planelles. A banda de la catedràtica McNerney, hi ha nou residents més que esperen el seu torn per venir a Andorra i l’estada de cada un d’ells serà de tres setmanes amb una de descans entre cada artista. El Govern té una partida pressupostària amb unes dietes per cada resident que ve per mantenir-li l'estada, conclou Planelles. La residència Faber-Andorra presenta una novetat respecte a altres residències com la d’Olot, ja que per primera vegada també s’inclouran arts plàstiques en el projecte.

Ivan Sansa, responsable de l’àrea d’Acció Cultural, declara que van intentar que “els primers residents estiguessin circumscrits en l’àrea d’investigació” i que tractaran temes molt diversos, des del canvi climàtic, polítiques de gènere o poesia. Un cop hagin acabat l'estada, més endavant, arribaran artistes plàstics, visuals i músics.

stats