Els joves protagonitzen el nou projecte audiovisual de la Fundació ONCA
'Jonca en dansa' compta amb la participació de 49 artistes
Andorra la VellaLa Fundació ONCA, impulsada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, continua amb la campanya 'L'ONCA amb tu', i presenta el projecte audiovisual 'Jonca en dansa', un esdeveniment protagonitzat per 49 joves artistes del país, dels quals 39 són músics de la Jonca, sis percussionistes de l'Espai de Música Moderna i quatre joves ballarins de l'escola Líquid Dansa. El treball s'afegeix a la campanya #JoSumoPerAndorra.
El projecte musical s'ha centrat en l'obra 'Premier Air des Matelots' de l'òpera 'Hippolyte et Aricie', de Jean Philippe Rameau, amb la finalitat artística de lligar la música barroca i la dansa contemporània. El jove ballarí andorrà Xavier Pérez ha estat l'encarregat de la dramatúrgia i la coreografia, mentre que Albert Gumí, comissari artístic de la Fundació ONCA, ha estat l'encarregat de la direcció musical, l'arranjament de la peça i la producció d'àudio. Àlex Tena, de Mira Audiovisual, ha fet el disseny i edició del vídeo. El projecte ha comptat també amb la col·laboració dels professors Dante Falótico, Sergi Verdaguer i Oriol Vilella, de l'Espai de Música Moderna.
El procés de creació es va iniciar a mitjans del mes de maig i, segons Gumí, "ha estat un procés de treball molt enriquidor pels joves, ja que de forma individual, han hagut de preparar la seva part instrumentista. A mesura que hem anat rebent les diferents interpretacions, la meva feina ha estat adjuntar cada part per crear, de forma virtual, una orquestra de prop de 40 intèrprets i aconseguir una versió musical amb força i caràcter". Gumí també ha afegit que "la contundència i el 'feeling' de la música barroca francesa és molt present, i la proposta et convida a ballar". La Jonca ha estat formada per 30 cordes, sis flautes, tres clarinets, una guitarra i sis percussionistes.
Segons Xavier Pérez, "els quatre ballarins han fet un treball individual dirigit des de la distància, amb la finalitat de crear una 'performance' conjunta i aconseguir una coreografia col·lectiva que evoca el sentit de la dramatúrgia plantejada: el dilema diari de la lluita dels joves en si mateixos per sortir cada matí del llit, aconseguint combatre-ho per obrir la finestra i respirar l'aire pur d'un nou dia".
La tasca d'Àlex Tena ha estat la de fer una proposta audiovisual, tenint en compte la dramatúrgia plantejada, el moviment de la música i la interpretació individual de cada músic i ballarí.
Segons Teresa Areny, cap de producció de la Fundació ONCA, "el treball en equip dels tres responsables artístics ha estat primordial per aconseguir un resultat excel·lent tenint en compte el treball amb joves no professionals, sense una direcció orquestral i coreogràfica en directe".