Publicació del catàleg de Ràdio Andorra
El material podrà ser consultat a través de la web www.cultura.ad/arxius
Andorra la VellaL’Arxiu Nacional farà públic el catàleg discogràfic de l’antiga Ràdio Andorra, amb més de 14.000 registres, amb motiu del Dia mundial de la ràdio del pròxim 13 de febrer. El catàleg discogràfic estarà a disposició del públic a través de la web de l’Arxiu Nacional (www.cultura.ad/arxius) i es presentarà amb 28.000 títols dels discos més antics i més de 4.500 gravacions sonores d’entre el 1923 i el 1954, a més d’algun altre enregistrament radiofònic dels anys 70 de l’antiga Ràdio Andorra.
La col·lecció discogràfica de l’antiga Ràdio Andorra va ser inclosa el 2009 a l’arxiu i conté aproximadament 60.000 discos senzills, 21.000 LP, 21.200 discos de pedra, unes 250 cassets i prop de 180 bobines de ràdio en cinta oberta. Després d’estar més de 30 anys abandonada en un dels magatzems de l’edifici de Ràdio Andorra a Encamp, la col·lecció s’havia de traslladar a un lloc segur, desencaixar els volums, desinfectar-los, fer una primera neteja dels materials i fer un inventari. Així doncs, es va definir un projecte de tractament planificat en diverses fases i es va donar prioritat a la salvaguarda del fons, tenint com a clar objectiu la restitució de la col·lecció patrimonial mitjançant activitats periòdiques de difusió.
Pel que fa a la catalogació i la digitalització, es va començar pels discos més antics de 78 rpm, d’entre el 1923 i el 1954, tenint en compte tres criteris: els vincles dels discos o peces musicals amb Andorra, com ara la 'Marxa del Consell' o l’'Himne andorrà', el disc 'Le mulétier de l’Andorre' de l’òpera 'La Val d’Andorre' d’Halévy, 'Tout va très bien Madame la Marquise', 'Noches de Andorra' i 'Aquí Andorra'; l’estat de conservació i la fragilitat del suports, com en el cas dels discos de transcripció i els programes radiofònics enregistrats en cassets; i la singularitat del disc, tenint present que a partir de la recerca en altres catàlegs bibliogràfics d’institucions públiques com les biblioteques nacional d’Espanya, Catalunya i França, s’ha anat digitalitzant discografia que no es trobava als seus catàlegs o de rellevància especial dins de la col·lecció. Amb tots aquests continguts, s’ha generat un catàleg bibliogràfic que des del Dia mundial de la ràdio serà accessible en línia i que s’anirà actualitzant a mesura que es cataloguin i digitalitzin nous discos.