Cultura09/03/2018

Retrospectiva de la participació de Portugal a la 1a Guerra Mundial

L'exposició s'ha inaugurat aquest divendres al Museu del Tabac i és la primera activitat de la Càtedra Camões de l'UdA

Ana
i Ana

Sant Julià de LòriaEls orígens, l'impacte i les memòries de la participació de Portugal a la Primera Guerra Mundial es recullen, des d'aquest divendres, en una exposició al Museu del Tabac, titulada 'Portugal e a Grande Guerra' ('Portugal i la Gran Guerra'). La mostra, coordinada per l'historiador Miguel Bandeira, de la Universitat de Lisboa, és fruit d'una col·laboració conjunta de la Universitat d'Andorra (UdA) i l'espai museístic. A més, és la primera de les activitats de la Càtedra Camões, que es va posar en marxa l'any passat.

A partir d'una acurada documentació fotogràfica, els plafons que conformen l'exposició expliquen els motius polítics, els moviments socials, el paper de les dones, el món de les trinxeres, els fronts europeu i africà i els impactes que ha deixat el conflicte bèl·lic en la memòria col·lectiva. I aprofitant la inauguració de la mostra, s'ha realitzat la projecció d'un documental amb la participació de la periodista Sofia Leite, que n'és coautora. Es tracta d'una segona part més curta del documental 'Portugueses nas trincheiras' i que s'ha realitzat per commemorar els 90 anys de la fi de la Primera Guerra Mundial. El treball gira al voltant del cos de soldats portuguesos que van lluitar durant el conflicte bèl·lic.

Cargando
No hay anuncios

En declaracions als mitjans, Leite ha explicat que Portugal va entrar en el conflicte quan Alemanya li declara la guerra, perquè els portuguesos havien atacat els vaixells alemanys que estaven amarrats als seus ports, que alhora es trobaven sota comandament britànic. Al Regne Unit, per la seva banda, no li interessava tenir a Portugal d'aliat perquè militarment no era tan potent com altres, però sí que li convenia acabar amb la guerra naval que Alemanya havia començat a l'Atlàntic. La periodista també ha comentat que, tot i que Portugal participa en la Primera Guerra Mundial de manera autònoma, la batalla de Lys marcarà un abans i un després, ja que les tropes portugueses van perdre molts efectius. Sobre els motius pels quals Portugal va decidir participar en la Gran Guerra, Sofia Leite ha destacat, especialment, la voluntat per ser reconegut per la resta d'estats, ja que era una república molt jove; i el fet de mantenir les colònies portugueses a l'Àfrica.

La coordinadora de l'Ensenyament del Portuguès a l'Estranger (EPE) per a Espanya i Andorra, Filipa Soares, ha destacat que 'Portugal e a Grande Guerra' dona a conèixer una part de la història del país, desconeguda per bona part de la població. Des de l'Institut Camões, a més, s'ha volgut recordar que el portuguès és la tercera llengua més parlada a Andorra i que la comunitat de ciutadans portuguesos està molt arrelada al Principat, de manera que cal reconèixer i reivindicar la seva llengua i la seva cultura.

Cargando
No hay anuncios

La inauguració de l'exposició 'Portugal e a Grande Guerra' ha comptat amb l'assistència de l'ambaixador d'Andorra a Portugal, Jaume Serra; del cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, i del rector de l'UdA, Miquel Nicolau. La mostra s'ha fet coincidir amb una altra que es pot visitar fins al 25 de maig al mateix Museu del Tabac, 'Art a Portugal: 1850-1960', la primera que es realitza a Andorra sobre artistes portuguesos. 'Portugal e a Grande Guerra' està relacionada especialment amb dues obres d'Adriano de Sousa Lopes titulades 'Portugal na Grande Guerra', i que daten del 1918. L'exposició compta amb el patrocini de l'Institut Camões i la Fundació Julià Reig i amb el suport de l'ambaixada de Portugal.