Riva deixa la porta oberta a modificar el nombre de monuments a presentar a la Unesco

La titular de Cultura es reuneix amb els seus homòlegs d'Espanya i França per acordar la creació d'una comissió redactora i una de científica que validin els passos donats

Un moment de la reunió del Comitè de pilotatge celebrada aquest dijous. / SFG
M. P.
24/10/2019
2 min

Andorra la VellaAndorra continua fent passes endavant perquè la història del país i els testimonis materials de la construcció del coprincipat esdevinguin Patrimoni Mundial de la Unesco. Per aquest motiu, la ministra de Cultura, Sílvia Riva, ha encapçalat aquest dijous la reunió del comitè de pilotatge, que engloba representants dels ministeris de Cultura d'Espanya i França, així com dels dos coprínceps. L'objectiu de la trobada ha estat "fixar tant una comissió redactora com una de científica que validi tots els passos que s'han anat donant", ha indicat Riva, i ha deixat la porta oberta a augmentar o disminuir el nombre de monuments que inclourà el Principat, que en principi són onze, assenyalant que "no té perquè ser aquest nombre", ja que serà la comissió científica qui "s'encarregarà d'establir una coherència a la candidatura" perquè el que interessa és el valor de què es presenta.

La titular de Cultura ha detallat quines seran les accions i deures d'aquesta comissió científica, que tindrà com a objectiu "poder estudiar el primer document de treball i els monuments que formaran part de la llista indicativa". Per la seva banda, cada país haurà d'incloure en aquesta llista els seus respectius monuments i, posteriorment, serà la comissió redactora qui "rebrà instruccions per poder començar a posar fil a l'agulla i donar cos al projecte". Per aquest motiu i per continuar avançant, s'ha programat una segona reunió de pilotatge que tindrà lloc el pròxim mes de maig.

Quant als criteris de valoració, Riva ha destacat que "és un tema d'equilibri i bon relat" i pel que fa als terminis, els representants s'han marcat com a objectiu tenir enllestides les dues comissions abans que acabi l'any i, a partir d'aquí, "cadascun dels països podrem impulsar la inclusió en la llista indicativa". Tot i això, Riva ha confirmat que, a l'espera de la resposta de les comissions, no hi ha cap impediment per seguir els passos marcats pel coordinador de la candidatura, Joan Reguant, en què es fixava el 31 de gener del 2021 per a presentar el document a la Unesco i aprovar-lo, posteriorment, en una reunió el 2023.

A banda, la ministra també ha posat en relleu que aquesta qüestió va lligada amb la creació dels entorns de protecció que manquen en alguns dels monuments i, per tant, la candidatura "representa un al·licient a l'hora de tenir millors condicions per a poder protegir l'entorn i seria el desitjat".

Cal recordar, per finalitzar, que el projecte transnacional entre Andorra, la Seu d'Urgell i la localitat francesa de Foix va néixer fa quatre anys i els monuments inclosos fins al moment són Sant Joan de Caselles; Sant Romà de les Bons, Sant Martí de la Cortinada, Sant Climent de Pal, Santa Coloma, Sant Serni de Nagol, Sant Miquel d'Engolasters, la Torre dels Moros, el Jaciment del Roc d'Enclar, el Jaciment de la Roureda de la Margineda, la Casa de la Vall, el Castell de Foix i la catedral de la Seu d'Urgell.

stats