El Rosaleda ja espera el ministeri de Cultura
El trasllat s'iniciarà a principis del 2020 i s'hi col·locaran tots els departaments a excepció de la biblioteca pública i l'Arxiu Nacional
EncampLa rehabilitació de l'hotel Rosaleda, on s'ubicarà el ministeri de Cultura, ja s'ha acabat. Tota la reestructuració de l'edifici ha tingut un cost de 7 milions d'euros i a partir d'inicis de l'any vinent s'aniran ubicant els diferents departaments del ministeri on treballaran al voltant d'unes 70 persones. Sílvia Riva, ministra de Cultura i Esports, ha declarat que és un projecte que il·lusiona perquè "suposa la unificació de gairebé tots els integrants del ministeri". Tot i així, ha comentat que el traspàs s'iniciarà el gener del 2020 i s'acabarà a final d'any, ja que els diferents departaments s'hi aniran col·locant progressivament a excepció de l'Arxiu Nacional i la biblioteca pública, que no canviaran la seva ubicació.
"Una de les possibilitats de l'edifici és poder gaudir d'espais que ens permetran donar visibilitat a obres i fons d'art que té el Govern", ha destacat Riva, qui ha assegurat que els magatzems d'Aixovall on hi ha bona part del patrimoni amb uns 50.000 objectes, es deixaran a poc a poc. "És difícil traslladar les obres de manera ràpida i en bloc perquè estan geolocalitzades i han de passar primer per una base de dades", ha insistit la ministra, qui ha assegurat que els dos magatzems s'acabaran deixant ja que es paga entre 3.000 i 4.000 mensuals de lloguer. A més, ha explicat que els edificis on hi ha el departament de política lingüística i la biblioteca nacional, Casa Bauró i Casa Motxilla, se'ls buscarà un ús institucional per continuar estant-hi presents perquè "és important seguir dinamitzant el Centre Històric".
Les obres a l'hotel es van iniciar el 2015 i ara tan sols queda enllestir la fase 3 a la part superior de l'edifici vell on hi haurà espais d'emmagatzematge que "serviran per tapar la mitgera" ha explicat Xavier Orteu, un dels tres arquitectes que treballen en el projecte. Orteu ha declarat que l'edifici es pot estructurar en tres parts: la zona de l'edifici principal on hi havia les habitacions de l'hotel que està destinat a espais administratius i d'oficines, la part soterrada i del sòcol on s'hi han col·locat espais de magatzems i reserves pel ministeri i la zona de l'edifici vell on hi haurà unes sales polivalents, espais d'aprenentatge i més magatzems. Orteu ha insistit que una gran part de la feina ha estat reforçar l'estructura perquè l'edifici antic no tenia la capacitat d'aguantar la necessitat de sobrecàrrega que requereix el ministeri.
A més, altres obres que s'havien fet amb anterioritat a l'edifici han complicat la feina. "Hi havia hagut intervencions estranyes per part dels anteriors propietaris o llogaters per fer mal a l'edifici, però aquest ha aguantat", ha declarat Orteu. En aquesta línia, ha insistit en el fet que tot el que s'ha pogut recuperar s'ha conservat. El servei de Patrimoni va estar observant tots els elements que tenien valor i els va escollir.
L'edifici, que va ser construït a principis dels anys 40, va significar un intent d'hotel per a turistes d'elit amb unes magnituds molt importants per l'època. Amb el temps, l'edifici va quedar en desús i es va anar col·lapsant, ha comentat Enric Dilmé, un altre dels arquitectes del projecte. "Vam fer una intervenció prèvia per apuntalar-lo perquè no anés a més" i tornar-lo a posar en valor. També ha reiterat que s'ha volgut salvar el màxim del que quedava de l'original i aquest ha estat un dels motius pels quals s'ha tardat tant a enllestir les obres. Els elements que s'han pogut conservar han estat unes làmpades d'aranya, l'escala de volta catalana i el lloc on hi havia l'ascensor a l'època. A més, s'ha restaurat un forn original que hi havia i s'han tornat a reproduir els modelatges dels sòcols i dels sostres. Tot i així, Dilmé ha comentat que no s'ha volgut tornar als colors foscos que tenia l'interior de l'hotel originalment i han volgut fer-ho amb colors més neutres.
La part exterior, l'estructura interior i la manera de funcionar i l'essència de l'edifici s'han volgut mantenir, però les dependències interiors, sobretot de les plantes superiors, on hi havia les habitacions, s'ha redistribuït pel mateix ús que li ha de donar el ministeri. El nou edifici disposa de prop de 6.000 metres quadrats i consta d'un total de tres plantes, a més d'una planta baixa i d'una sota coberta que servirà de zona de descans pels treballadors, a banda dels dos soterranis que serviran com a espais d'emmagatzematge. Tot i els canvis i les dificultats, s'ha procurat fer un edifici bastant eficient a nivell energètic, ha comentat Jordi Vidal, el tercer dels arquitectes. El nou espai disposa d'aïllaments, sistemes de renovació d'aire i de ventilació i la producció es fa a partir de bombes de calor. "Està gairebé tot integrat en un sistema de regulació domòtic", ha comentat Vidal, qui ha destacat que amb la intervenció s'ha volgut que tot el que s'ha fet pugui ser reversible "per si d'aquí a uns anys ve algú, pugui recuperar i tornar a transformar" el que hi havia abans.
Durant la tarda del divendres 15 de novembre, de les 16 fins a les 20 hores, i al llarg de tot el dissabte dia 16 de les 10 fins a les 19 hores, hi haurà unes jornades de portes obertes perquè tot aquell qui vulgui, pugui visitar les noves instal·lacions de l'hotel Rosaleda. Per amenitzar aquesta obertura, durant els dos dies també hi haurà diversos concerts, com per exemple un en petit format per part de l'ONCA, la tarda del divendres.
Biennal de Venècia
Després que aquest dimecres s'anunciés el tancament del pavelló d'Andorra a la Biennal de Venècia a causa de les inundacions que va patir la capital de la regió del Vèneto, la ministra de Cultura ha comentat que encara no saben quan podran reobrir el pavelló o, fins i tot, si el podran tornar a obrir perquè la Biennal acaba el dia 24. Riva ha declarat que han de parlar amb els responsables que estan allà, però ha confirmat que les obres es van poder preservar al màxim, però no pot assegurar que no hi hagi danys, ja que s'ha d'esperar que aquest dijous es tornin a analitzar. El pavelló andorrà es va inundar amb quantitats aproximades d'entre un 10 i uns 15 cm d'aigua. També ha explicat que aproximadament fa un mes, ja havien passat fins a 35.000 persones per la instal·lació andorrana.