'Rut, sense hac' recull el Carlemany
L'escriptora Muriel Villanueva assisteix a la cerimònia d'entrega de la setena edició del guardó que atorga el Govern i el Grup 62
Andorra la VellaEl mes de febrer passat es va anunciar que l'escriptora Muriel Villanueva (València, 1976) és la guanyadora del 7è premi Carlemany per al foment de la lectura per la novel·la 'Rut, sense hac'. El volum, publicat per Columna, s'ha posat a la venda aquest dimecres, i aquest dijous s'ha celebrat la cerimònia oficial d'entrega del guardó. Després de l'habitual roda de premsa amb els mitjans de comunicació, Villanueva s'ha desplaçat a l'Andorra Park Hotel per recollir el premi i trobar-se amb el jurat jove que va escollir el seu manuscrit com a mereixedor del Carlemany.
A 'Rut, sense hac' Villanueva explica la història d'una noia de setze anys, la Rut, que comença els estudis artístics en un nou institut i que de molt petita va patir un càncer. La Rut s'ha d'enfrontar a les cicatrius que li ha deixat la malaltia, i que insisteix a amagar, i a la por que torni. De fet, Villanueva ha revelat que la Rut és la seva amiga Ros Perea, que va passar per la mateixa situació quan era una nena molt petita i es va haver d’enfrontar als fantasmes del càncer durant l’adolescència.
Villanueva ha revelat que escriure per a un públic adolescent ha estat “un nou repte”, ja que fins ara sempre ho havia fet per a canalla o per a adults. L’autora tenia el doble desafiament “d’agradar els joves i contar una història que no m’havia passat a mi, tot i que el que li passa a la Rut ens ha passat a tots”. Villanueva, evidentment, no es refereix a patir un càncer, sinó a les incerteses, els dubtes i les inseguretats de l’adolescència. La Rut “surt de l’armari”, fa noves amigues, s’enamora i resol temes pendents amb la família, sobretot amb els germans, per als quals tampoc va ser fàcil quan ella va emmalaltir, amb només quatre anys, i la mare i el pare es van bolcar en ella. “Jo també vaig sortir de l’armari quan era adolescent: vaig explicar que les meves mares són lesbianes”, ha subratllat.
L’escriptora ha relatat que quan la seva amiga Ros li va ensenyar les cicatrius i li va explicar què li havia passat de nena, de seguida hi va veure el filó literari. “Ella [la Ros] ha canviat amb el procés de la novel·la, li enviava cada capítol i el comentàvem. He escrit les seves veritats més profundes”, ha destacat. Villanueva ha confessat que, en realitat, ‘Rut, sense hac’ és “un retorn cap a ella, cap a la Ros”. La meitat de la dotació del premi (4.250 euros) s’entregarà a l’hospital Joan de Déu. L’autora ha conegut la planta oncològica del centre hospitalari, i ha quedat molt impactada en descobrir que el càncer infantil no s’investiga “perquè no és rendible”.
El premi, que convoquen el Govern i el Grup 62 a través de Columna Edicions, està dotat amb 8.500 euros. L’editora de Columna, Glòria Gasch, ha subratllat que és un llibre “molt emotiu”, que explica una història “de superació”, i que era el manuscrit preferit per l’editorial, “el que demostra que el jurat jove té molt bon criteri”. Gasch ha avançat que el premi Carlemany de l’any passat, ‘Wolfgang extraordinari’, de Laia Aguilar, ja va per la segona edició, es traduirà al castellà i una productora catalana n’ha comprat els drets per rodar una pel·lícula.
El jurat que ha escollit l'obra guanyadora ha estat integrat per nou estudiants d'entre catorze i setze anys, alumnes dels tres sistemes educatius, com ha recordat la directora de Cultura, Montserrat Planelles. Després que un consell lector integrat per sis persones –les escriptores catalanes Maria Carme Roca i Verònica Sánchez Orpella (premi Carlemany 2014); les professores dels tres sistemes educatius Montserrat Fernández Vidal (col·legi Anna M. Janer), Raquel Ribó (Lycée Comte de Foix) i Marta Farré (escola andorrana de segona ensenyança d'Ordino), i Glòria Gasch, editora i representant de Columna Edicions– hagués escollit quatre de les onze obres presentades, els alumnes Andrea Criez Call, Anna Tomàs Pujolà i Roger Bastida Montoriol, del col·legi Anna M. Janer; Ingrid Monreal Farré, Laura Pacheko Shmortkina i Albert Sans Riu, de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Ordino; i Miquel Moli González, Marta Peleijà Call i Ferran Rey de la Vara del Lycée Comte de Foix, van triar l'obra de Villanueva.
Villanueva és llicenciada en teoria de la literatura i literatura comparada i diplomada en educació musical. És escriptora i professora d’escriptura. Ha publicat una quinzena de llibres de narrativa per a totes les edats, entre les quals destaquen 'La gatera' i 'El parèntesi esquerre', el recull de contes 'Nines', la trilogia juvenil 'L'Esfera' i la novel·la infantil 'Duna'. També ha escrit poesia.