Se certifica que hi havia assentaments a les muntanyes d'Ordino a l'Edat Mitjana
Es presenten els resultats de tres anys de recerca d'un grup d'investigadors de la UAB
OrdinoEls resultats dels treballs de recerca iniciats fa tres anys pel grup d'investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona, impulsat del Govern d'Andorra i el comú d'Ordino han dictaminat, segons han presentat aquest dissabte que se certifica que a les muntanyes d'Ordino, a l'edat mitjana, hi havia assentaments. Aquesta dada ha estat presentada per Ermengol Gassiot, professor de la UAB, conjuntament amb Sara Díaz i Guillem Salvador, investigadors doctorands de la mateixa universitat.
Les excavacions es varen portar a terme entre el 2016 i el 2018, al fons de vall, s'han ubicat a la zona nord de la parròquia, més concretament al Comís Vell i al Castellar on mitjançant imatges s'han presentat el que haurien de ser les cabanes i els tancats que formaven part dels assentaments.
A la presentació que ha estat en format conferència amb torn de preguntes després, també ha participat Xavier Llovera, cap de recerca històrica de Patrimoni i l'historiador Abel Fortó. Tots ells juntament amb el públic assistent a la xerrada han protagonitzat un debat sobre la investigació arqueològica realitzada i sobretot, s'ha llençat la pregunta dient "que cal fer ara".
En aquest sentit, la cònsol menor d'Ordino, Gemma Riba ha indicat que "hem aprofitat les jornades de patrimoni per donar a conèixer aquests tres darrers anys de recerca de la UAB amb el suport del departament de cultura del Govern d'Andorra i el comú d'Ordino" Riba ha afegit que "ha quedat palès que s'ha fet feina i encara queda molta per fer". La cònsol menor d'Ordino afegia que "el nostre objectiu és seguir investigant per conèixer el que és la història antiga de la parròquia i del país".
A la presentació realitzada per Gassiot, Díaz i Salvador han informat que "zones tan alpines com Castellar, Tristaina i el Comís Vell ja hi havia ocupació, segur a l'edat mitjana" tot i que ells mateixos no descarten que es puguin trobar les dades necessàries per dictaminar que podrien estar assentats a les zones altes del Pirineu andorrà molt més enllà.
Aquests resultats de la recerca, marca les futures actuacions del comú d'Ordino per explicar la història antiga de la parròquia. Segons Gemma Riba "tenim la voluntat de portar a terme un pla docent per poder explicar i difondre el que és la història antiga de la parròquia. Per aquest motiu treballem conjuntament entre Patrimoni i el comú d'Ordino per decidir cap a on volem anar i a què hem de donar més rellevància".