Cultura04/10/2019

Un simposi per reivindicar la feina al voltant de les falles

Andorra la Vella acollirà la cita al mes de novembre que tractarà sobre simbologies i rituals

M. F.
i M. F.

Andorra la VellaAndorra la Vella acollirà el mes de novembre el quart Simposi internacional de focs festius de la Mediterrània. A la cita, que reflexionarà sobre les simbologies i els rituals al voltant del foc, hi tindran un protagonisme important les falles d’Andorra.

Aquest quart simposi arribarà a Andorra després d’haver-se celebrat a Vic, Reus i Gandia reivindicant en cadascuna de les cites la “visibilització de les festes que tenen el foc com a element principal”, ha destacat Mari Carme Jiménez, directora de l’InstitutRamon Muntaner, un dels impulsors de la cita. El simposi comptarà amb una part més acadèmica, en què es presentaran diversos treballs al voltant de la temàtica escollida i també una altra part més oberta a la ciutadania amb exposicions i d’altres activitats.

Cargando
No hay anuncios

Els responsables de la cita s’han reunit aquest divendres al matí per presentar a la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, el projecte darrere del qual, a més de l’institut Ramon Muntaner, hi ha la Societat Andorrana de Ciències, la Taula nacional de fallaires de les valls d'Andorra, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Govern, el comú de la capital i la càtedra d’educació i patrimoni immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida.

La part acadèmica comptarà amb una ponència dels fallaires d’Andorra en què s’exposarà quina ha estat la feina feta en aquests quatre anys des que la Unesco va declarar la festa com a patrimoni cultural immaterial. En aquest sentit, Albert Roig, de la taula de falles, ha manifestat que s’ha fet un model que incideix en la salvaguarda, la preservació, la divulgació i la difusió. A més a més, s’incidirà en difondre la “importància del col·lectiu, de l’associacionisme en la recuperació de les festes i en posar-les en valor”.

Cargando
No hay anuncios

Roig ha remarcat que pel que fa a la preservació s’ha aconseguit que la festa s’hagi ampliat a Ordino i hagi “reviscolat a Encamp”, sumant-se d’aquesta manera a les falles d’Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria; pel que fa a la salvaguarda, s’ha incidit molt en la memòria històrica, recollint testimonis a Andorra la Vella i Ordino; quant a la divulgació es vol “arribar a les escoles per explicar que és un patrimoni del país i que porta lligats una valors”. I pel que fa a la difusió, que és el que està “més coix de tots”, a banda de la vessant informativa a través dels mitjans de comunicació, també es vol que Andorra Turisme s'impliqui en fer conèixer la festa més enllà de les fronteres d’Andorra.

Aquesta participació al simposi pot suposar, segons Roig, “un impuls a la reflexió sobre la festa de les falles, ja que de manera paral·lela, la taula està treballant en els altres eixos esmentats.