Andorra surt de la llista grisa de paradisos fiscals de la UE

Cinca apunta que s'obre "una nova etapa" i que s'ha de treballar perquè “mai més ens tornin a situar en llocs sospitosos”

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la compareixença per explicar la notícia davant dels mitjans. / M. M. (ANA)
Agència Ana
04/12/2018
3 min

Andorra la VellaAndorra ha superat aquest dimarts, de forma oficial, “l'últim escull” que li quedava per ser considerat un país plenament cooperador, que lluita contra el frau fiscal i el blanqueig de capital. Així ho han ratificat els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (UE), l'Ecofin, que han acordat que el Principat deixi definitivament la llista grisa de paradisos fiscals, després que l'any passat s'assolís el primer pas amb la sortida de la llista negra. L'organisme considera que els règims especials d'Andorra ja no tenen cap component que pugui ser considerat com a potencialment perjudicial.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, s'ha congratulat per la notícia, ha assegurat que ara el país està en una posició “òptima” i ha recordat que ha costat “més de vuit anys arribar a aquest punt”. “Té un valor enorme”, ha emfatitzat. L'element que ha fet canviar de sentit a l'Ecofin ha estat el canvi legislatiu que el Govern ha implementat aquest maig passat, en relació a la modificació de la Llei de l'impost sobre societats per suprimir dos dels règims fiscals especials existents i modificar-ne dos altres. Aquests elements corregits, segons ha explicat el titular de Finances, podien afavorir que empreses amb activitat en altres països deslocalitzessin les seves obligacions fiscals, les portessin a Andorra i evitessin així pagar en el país on tenen l'activitat. D'aquesta manera, Andorra ha sortit de la llista grisa i es posiciona definitivament com a jurisdicció cooperant en matèria fiscal.

En referència a l'estereotip que arrossega Andorra de paradís fiscal, el ministre ha defensat que és “doblement injust” considerar el país com a tal. “Primer perquè no ho és i segon perquè ha fet tot allò que calia per no ser-ho”. Cinca ha carregat contra aquells que posen aquesta etiqueta al Principat perquè ha apuntat que ho diuen en base una conjuntura i una realitat de fa 20 o 25 anys, quan en el món “moltes de les coses que ara perseguim es veien d'una altra manera”. Per tot plegat, ha fet una crida perquè es valorin els passos que fa el país “amb els termes i amb la conjuntura d'avui, i avui Andorra és un país avançat com el que més”.

Finalment, Cinca ha emfatitzat que aquest darrer pas és fonamental per la plaça financera andorrana i que facilita que s'assenti de manera definitiva l'obertura econòmica. “Dona molta confiança als inversos i al sector financer”.

Seguir treballant

“Costa molt arribar-hi i costa molt poc perdre aquesta consideració, només amb una petita relliscada o mala praxis no detectada et pot tornar a situar sota dels focus dels països sospitosos”, ha apuntat el ministre de Finances. Per això, després d'aquest pas “s'obre una nova etapa” perquè “mai més ens tornin a situar en llistes sospitoses”. Per assolir-ho, ha dit, cal una mentalització de les institucions, una confirmació de les lleis i ser rigorosos.

En aquest llarg camí de vuit anys, Cinca ha posat en valor els passos que s'han anat implementant i assolint. Primer amb la creació d'estructures per lluitar contra el frau fiscal i el blanqueig de capital i després amb l'homologació i la cooperació en matèria fiscal per evitar ser un país que “fos perjudicial per la resta, opac i amb la possibilitat de poder evadir les responsabilitat fiscals”. En aquest sentit, el ministre de Finances ha recordat la signatura de convenis per evitar la doble imposició i ha assenyalat que malgrat ser marcs homologables el país busca ser competitiu amb tipus baixos.

stats