Andorra mantindrà la competitivitat fiscal per l'augment dels impostos de França i Espanya
Ja s'ha constatat un increment de la demanda de pisos dels empresaris que volen establir-se al Principat
Andorra la VellaEspanya i França presenten canvis fiscals importants de cara al 2025 marcats per l'increment d'impostos a les rendes altes. En el país veí del sud, les rendes superiors a 300.000 euros anuals tributaran fins al 49% en algunes comunitats, una xifra que el situa entre els països de més pressió fiscal d'Europa. A més, les plusvàlues sobre les grans inversions veuran incrementat el tipus màxim fins al 27%, mentre que l'impost sobre el patrimoni continuarà aplicant-se en diferents punts del país amb tipus que poden superar el 3,5%. També s'incrementa l'IVA en els aliments bàsics, que passa del 2% al 4%, i la factura elèctrica tornarà al 21% després d'haver estat reduït al 5% durant el 2024 per mitigar l'impacte dels elevats preus energètics.
A França, les reformes apunten també a les rendes altes, amb tipus marginals que podrien superar el 48% per a famílies amb ingressos superiors a 500.000 euros. Paral·lelament, s'introduiran nous impostos sobre societats amb ingressos superiors a 1.000 milions d'euros, amb un tipus que arribarà al 20%, i també taxes ambientals que encariran sectors estratègics com el transport aeri.
En aquest context de major pressió fiscal, Andorra torna a posicionar-se com a una destinació atractiva per a empreses i professionals. Amb un IRPF màxim del 10%, un impost de societats també limitat al 10% i un IGI del 4,5%, el Principat continua oferint opcions clarament competitives. De fet, l'augment de la pressió fiscal als països veïns converteixen Andorra en un pol d'atracció per a persones de rendes altes i empreses que busquen optimitzar la seva fiscalitat en un entorn europeu cada cop més exigent. Precisament, empreses dels sectors digitals, autònoms i creadors de contingut s'han vist especialment beneficiats per aquestes condicions.
Els beneficis fiscals d'Andorra també han tingut un impacte en el mercat immobiliari, amb un augment de la demanda de residències per part de professionals i empreses que volen establir la seva base al Principat. Això ha incrementat els valors de les propietats, especialment en parròquies com Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. A més, la baixa fiscalitat permet a les empreses oferir productes i serveis a preus més competitius, consolidant el Principat com un centre estratègic per a negocis internacionals que busquen operar a Europa amb costos fiscals reduïts.
Tot i els beneficis que aporta aquesta fiscalitat, també comporta alguns desafiaments, ja que Espanya i França podrien intensificar els controls sobre els residents fiscals andorrans per evitar possibles casos d'evasió fiscal. Alhora, l'increment de la demanda immobiliària podria dificultar l'accés a l'habitatge per als residents. L'increment de l'IVA a Espanya, a més, podria contribuir a una reducció de l'activitat comercial a la Seu d'Urgell, fent que Andorra es posicioni com un destí més atractiu per a la compra de determinats productes.