Un any de l'informe que va enfonsar Grifols i va afectar la seva imatge a Andorra

Un any després de l'informe de Gotham: Grifols perd prop de 2.000 milions i un terç del seu valor a borsa

Seu de la Fundació Víctor Grífols  i Lucas, a Barcelona.
10/01/2025
2 min

Andorra la VellaLa farmacèutica catalana Grifols, que fa un any es va veure sacsejada per un informe demolidor del fons baixista nord-americà Gotham City Research, continua acumulant pèrdues importants.

L'empresa ha perdut prop de 2.000 milions d'euros, el que equival a una caiguda del 34,4% del seu valor a borsa en els darrers dotze mesos. Aquest context financer arriba després d’una crisi de confiança per part dels inversors i d'una OPA fallida per part del fons canadenc Brookfield.

L'informe de Gotham, publicat el 10 de gener de 2024, va acusar Grifols de manipulació comptable i d'existència de vincles opacs amb Scranton Enterprises, la societat patrimonial de la família fundadora.

Les acusacions, combinades amb els dubtes sobre l'elevat nivell d'endeutament de la farmacèutica, van fer que les accions de Grifols es desplomessin fins a un 50% aquell mateix dia. Malgrat la recuperació parcial, el dany reputacional i econòmic continua sent profund.

Grifols i el projecte a Ordino

La crisi de Grifols també ha tingut repercussions en Andorra, on la farmacèutica catalana tenia previst instal·lar un laboratori P3 a Ordino. Aquest projecte es va veure frustrat per les crítiques provinents de sectors proteccionistes del país, que van posar en dubte la transparència i les pràctiques de l’empresa.

L'informe de Gotham va agreujar encara més les reticències envers la farmacèutica, convertint-se en un dels factors clau per a la caiguda del projecte.

Les claus de la crisi

Les acusacions de Gotham City Research es van centrar en diversos punts, alguns dels quals continuen generant preocupació:

  • Manipulació comptable: Segons Gotham, Grifols hauria sobreestimant els seus beneficis incloent resultats de companyies en les quals només tenia una participació parcial o nul·la.
  • Endeutament ocult: El fons acusava Grifols d’amagar un deute molt més alt del declarat, situant-lo entre 10 i 13 vegades el seu Ebitda.
  • Transaccions opques: Es van qüestionar moviments financers entre Grifols i Scranton Enterprises, anomenats "transaccions túnel".

Aquesta situació va portar a Grifols a emprendre accions legals contra Gotham als Estats Units i a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) a investigar els comptes de l'empresa. Tot i que la CNMV no va identificar "errors significatius", sí que va assenyalar diverses "deficiències rellevants" en la presentació dels seus resultats.

Els intents de Grifols per recuperar la confiança dels inversors, incloent una conferència amb analistes i compromisos de millorar la governança, no han estat suficients per revertir la caiguda. Al març del 2024, Gotham va publicar un segon informe que va qüestionar una operació de 319 milions d'euros entre Grifols i Scranton, fet que va agreujar encara més la crisi.

Repercussions a Andorra

El cas de Grifols exemplifica els riscos reputacionals i econòmics que poden sorgir d'una mala gestió de la transparència i la comunicació. A Andorra, el projecte fallit del laboratori P3 a Ordino ha deixat una empremta en el debat sobre l’obertura econòmica i les aliances estratègiques amb empreses internacionals.

stats