La banca està preparada per assumir fusions en cas que fos necessari

Cinca i l'AFA refermen que el sector s'ha actualitzat per afrontar els nous reptes

David Cerqueda i Armand Pujal juren els seus càrrecs com a membres de l'Autoritat Financera Andorrana. / C. G. (ANA)
C. G.
05/03/2019
2 min

Andorra la VellaEl ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, ha garantit que Andorra té el marc legal actualitzat per assumir possibles fusions d'entitats bancàries, en cas que aquestes ho decideixin. Segons ha considerat, "estudiar possibles col·laboracions amb la competència", sigui via unificant serveis, fusionat-se o acordant operacions de compravenda d'entitats, és una "decisió que prendran les mateixes entitats" però, en qualsevol cas, "el país està preparat" per assumir-ho. En la mateixa línia s'ha mostrat David Cerqueda, membre de l'Autoritat Financera Andorrana (AFA), que ha manifestat que el sector financer està "preparat" per "continuar com està" o per "fer operacions corporatives". "Totes les decisions que prenguin els gestors de les entitats seran les correctes", ha afegit.

Amb tot, el ministre en funcions ha reconegut que els darrers anys el sector ja està fent reestructuracions de personal, acomiadaments i prejubilacions, per poder "adaptar-se a la nova realitat" i demandes.

Cerqueda i Cinca han fet aquestes consideracions aquest dimarts al matí durant el jurament del primer, juntament amb Armand Pujal, com a membres del consell d'administració de l'AFA. Cerqueda ha recordat que fa sis anys que forma part d'aquest organisme i que ara renova el càrrec per sis anys més. Durant aquest segon període, el sector haurà d'assumir "reptes" pels quals està "preparat" per afrontar amb "garanties", ha opinat.

Aquests reptes es poden interpretar en clau interna, amb moviments entre entitats, però també s'ha de veure en clau externa, ha remarcat Cerqueda, tenint en compte les noves regulacions derivades de l'acord monetari o els nous canvis tecnològics als quals s'ha d'adaptar tota la banca mundial.

A la vegada, l'AFA també s'ha d'adaptar als canvis i la seva tasca de supervisió (ara també ampliada cap al sector assegurador), i per aquest motiu en els darrers anys s'ha pràcticament duplicat el personal que hi treballa: s'ha passat de la quinzena de les persones a les gairebé trenta, tal com ha recordat Cerqueda. També s'han ampliat els recursos, ha indicat.

Cinca ha reforçat aquest posicionament reconeixent que el sector bancari té una regulació internacional cada vegada més exigent i restrictiva. Però en els darrers vuit anys, ha opinat, "ens hem posat al nivell dels altres", motiu pel qual ara el ritme de canvis legislatius "es relaxarà". A partir d'ara es tracta de fer els mateixos passos que els que fan els països de l'entorn, ha considerat.

Deures legislatius per al seu successor

Preguntat per quins textos legislatius relacionats amb el sector bancari queden pendents d'aquesta legislatura, Cinca n'ha esmentat dos, els quals haurà d'abordar el proper Govern. Per una banda la modificació de la llei de mesures per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d'entitats bancàries, que es va haver d'aprovar el 2015 per l'afer BPA i que cal adaptar a les noves exigències europees, i per altra el codi bancari, és a dir, la tasca de fusionar diverses lleis en una d'única.

A partir d'aquí, no hi ha "deures endarrerits" i les modificacions de lleis aniran relacionades amb les noves directives de la Unió Europea, ha reiterat Cinca.

stats