Economia06/07/2019

Banco Madrid no va afavorir la captació de capital per al blanqueig

L’Audiència Provincial madrilenya rebutja un recurs del ministeri fiscal i confirma el sobreseïment d'una causa que investigava si l'entitat filial de BPA actuava de manera irregular

Ara Andorra
i Ara Andorra

Andorra la VellaL'Audiència Provincial de Madrid ha desestimat el recurs del ministeri fiscal per desxifrar si Banco Madrid va afavorir la captació de capital per al blanqueig, en tant que no s'ha constatat l'existència de la comissió del fet delictiu. Un fet que afecta les causes obertes a la batllia pel cas BPA, ja que gran part de les acusacions formulades al Principat se sustenten en casos oberts per tribunals espanyols.

Els dirigents de Banco Madrid Ricard Climent, Higini Cierco, Ramon Cierco, Joan Pau Miquel i José Pérez estaven sent investigats arran d'una querella que considerava que l'entitat espanyola era una estructura creada per blanquejar capitals. La investigació, que ha durat quatre anys, "ha descartat que hi hagués aquesta maquinària", tal com ha fet saber el grup Cierco a través d'un comunicat. L'acusació pública va recórrer el sobreseïment, però ara l'audiència madrilenya assegura que "no es pot intentar fer veure que Banco Madrid i BPA era el mateix i que en el marc de la investigació de Banco Madrid s'ha d'investigar també BPA". Al mateix temps, argumenta que el fet que la Policia no hagi acabat l'anàlisi de la documentació no significa que la causa s'hagi de deixar oberta.

Cargando
No hay anuncios

L'aute incideix a més en què no és el mateix "la hipotètica actuació d'algun executiu, que l'empresa sencera sigui la que s'estructuri per blanquejar", recordant que només es van detectar tres casos dins l'entitat madrilenya. També deixa clar que el banc madrileny tenia procediments de control en relació al blanqueig de capitals, tot i que "eren millorables i contenien certes deficiències".

Un altre dels passatges en els quals s'ha centrat el comunicat és aquell relacionat amb l'increment de persones dedicades a verificar el compliment normatiu de prevenció des que la incorporació de la nova cúpula directiva a l'entitat. Per exemple, a través d'empreses de consultoria com Deloitte o KPMG es van contractar experts independents i es va donar compte al SEPBLAC de disset operacions. Amb aquestes informacions, els magistrats consideren que "els controls existien i eren reals i seriosos".