"Per tenir un calendari estable de competicions d'esquí cal una infraestructura permanent"
Karin Stolt Halvarsson, responsable dels Campionats del món d'esquí alpí d'Are (Suècia), assegura que si Grandvalira vol acollir competicions més importants ha de millorar la zona d'arribada
Andorra la VellaKarin Stolt Halvarsson (Suècia, 1968) és la responsable d'organització dels Campionats del món d'esquí alpí que se celebraran a l'estació d'Are, al nord de Suècia el 2019, el mateix any què Grandvalira acollirà les seves primeres finals de la Copa del Món d'esquí, una competició que es troba just un esgraó per sota dels campionats. Per a Are, tot i ser una població de només 1.000 habitants, serà la tercera vegada que aculli un esdeveniment d'aquestes característiques. Stolt ha visitat Andorra aquesta setmana en el marc de la celebració del III Fòrum Pirineus, enguany dedicat a esdeveniments esportius, i ha conegut de primera mà els preparatius que duu a terme Grandvalira per acollir la gran fita del 2019.
Com un poble tan petit ha estat capaç d'organitzar tres campionats del món?
Perquè tenim una llarga història en esquí alpí. Vam començar molt aviat a organitzar copes del món i vam tenir el primer campionat del món el 1954. A l'inici era un poble que vivia de les mines, però vam començar amb el turisme i l'esquí, i hem aconseguit consolidar-nos com a marca de 'resort alpí', el més important de Suècia. Però alhora hem permès que la gent de tota la vida hi pugui continuar vivint, evitant que els seus habitatges puguin augmentar de preu.
Quina infraestructura teniu per acollir aquestes competicions?
Disposem d'unes molt bones connexions, i tenim preparades les diferents àrees: la zona d'arribada, la de cronometratge, la zona de la premsa, etc. Així, cada vegada que hem d'organitzar una prova, no hem de fer construccions temporals. Si ho tenim tot permanent és molt més fàcil per nosaltres quan, per exemple, falta neu a França, d'aixecar el dit i oferir-nos per acollir una Copa del Món, perquè estem preparats i perquè tenim una organització estable, amb l'ajuda de voluntaris.
De quants voluntaris disposeu?
Per una Copa del Món en tenim 300 i per unes finals, uns 550. Pels Campionats del món la xifra ascendeix a 1.500, però en aquest cas molts d'ells són internacionals, de diferents parts del món. Si això ho tens com a projecte estable, la FIS et manté al calendari i pots tenir una perspectiva a llarg termini.
Per tant, cada any organitzeu algun tipus de competició?
Exacte, i també és important acollir copes d'Europa, per mostrar que els esports d'hivern ens importen. Amb copes d'Europa no guanyes diners, però serveix perquè confiïn en tu i et donin l'oportunitat de tenir un calendari estable de copes del món i, fins i tot, optar a esdeveniments més grans com els campionats del món o, fins i tot, uns jocs olímpics.
Considera que Andorra va pel bon camí?
Per ser un organitzador estable de competicions d'alt nivell primer cal tenir unes instal·lacions estables, no temporals, ja que és quan pots ser sostenible i crear una marca que puguis fer servir per treure un rendiment econòmic. Després, cal tenir una molt bona coordinació entre les administracions i la societat, i he vist que hi ha molt bona sintonia entre el Govern, el comú, l'estació i els experts. A més, si ets un país o un domini esquiable petit, és molt més fàcil fer aliances i negociar, perquè t'entens millor amb tothom. Un altre punt positiu és que Andorra està ben connectada, ja que tot i no tenir aeroport, està només a dues hores tant de Barcelona com de Tolosa.
Com es fa per involucrar més la societat amb esdeveniments així?
És molt important fer esdeveniments i activitats complementàries a la competició. Per exemple, cal involucrar les escoles, la cultura, etc. Es poden fer exposicions, una setmana gastronòmica, i fins i tot involucrar els esportistes d'elit que viuen al país, perquè facin d'ambaixadors i atreguin gent dels seus països. Tot això és molt important per construir la marca i tenir una perspectiva a llarg termini.
Creu que Andorra pot acollir en un futur uns campionats del món?
He conegut les instal·lacions de Grandvalira i els preparatius per acollir les finals de la Copa del Món, la nova zona d'arribada que s'està remodelant, les pistes, els hotels, el futur centre de premsa... i realment m'han impactat, penso que són molt bones per acollir competicions.
Coneix la polèmica que hi ha hagut per la construcció de la plataforma de l'arribada de la pista Avet de Soldeu?
No sé els detalls, però crec que és la gran millora que havien de fer a la zona d'arribada, perquè el més important és la seguretat, i fins ara hi havia un risc per als esquiadors, que si feien una passa malament podien arribar a caure al riu. Crec que és necessari per poder estar al calendari per uns quants anys, per poder ser un organitzador estable. Ara és un bon domini, però si voleu acollir esdeveniments més important necessiteu millorar la zona d'arribada.
Les institucions públiques han d'invertir en aquestes competicions?
Si la gent pensa que l'esquí o els esports de neu són el motor del turisme, llavors que l'estació vagi bé és bo per a tothom, per les botigues, els restaurants, i fins i tot per les altres estacions. En el nostre cas, Are només té un miler d'habitants, però està en una regió on hi viuen unes 150.000 persones, de manera que és el motor que beneficia la resta. Per tant, el govern de la regió contribueix econòmicament en un 50%, mentre que l'altra meitat va a càrrec del poble i l'estació.