La construcció i els grans magatzems, entre els sectors que millor han surfejat les onades de la Covid

Tres de cada 100 empreses tancaran per la crisi provocada per la pandèmia

Treballadors del sector de la construcció en una obra a Andorra la Vella.
2 min

Andorra la VellaTres de cada 100 empreses del país es veuran abocades a tancar per la crisi econòmica vinculada a la caiguda de l’activitat provocada per la pandèmia de la Covid-19, segons els resultats de l’enquesta sobre l’impacte econòmic del coronavirus presentat aquest dimarts a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. La tercera edició de l’enquesta elaborada per la Cambra, amb el suport d’Andorra Recerca i Innovació, durant el juliol passat a 400 empreses i autònoms del país revela que a la meitat d’elles encara els afecta la crisi i el 23% preveuen que els mals resultats dels seus balanços s’allargaran encara un any més.

Malgrat el pessimisme que ha envoltat el sector empresarial des de l’inici de la pandèmia i la conseqüent reducció de l’activitat i de la mobilitat durant setmanes, a mesura que han anat passant els mesos ha millorat la percepció de la majoria d’empresaris del país. De fet, al juliol -abans que es disparessin les ocupacions a hotels i restaurants del país- un 12% de l’empresariat enquestat contestava que s’estava plantejant tancar. Aquest percentatge augmentava fins al 19% en l’anterior enquesta realitzada sis mesos abans, al gener.

Set de cada deu empreses, la majoria relacionades amb la farmàcia, parafarmàcia, benzineres i construcció, diuen que se’n sortiran amb els seus propis recursos, i aquest percentatge augmenta un 13% si s’hi sumen les ajudes públiques, especialment les vinculades al sector del comerç. La construcció i els serveis més orientats a la demanda domèstica són els que amb més freqüència han afirmat que la Covid no afecta la seva activitat.

De millor a pitjor, o més ben dit, de menys afectació a més afectació de la pandèmia a la seva activitat, en un primer bloc hi ha la construcció i els serveis més orientats a la demanda domèstica, que són els que amb més freqüència han afirmat que la Covid no ha afectat la seva activitat. Supermercats i grans magatzems han respost que la crisi els afectarà durant menys de mig any. Benzineres, hoteleria, restauració i agències de viatges preveuen una afectació d’entre sis mesos i un any. Finalment, els més malparats són el comerç especialitzat en farmàcia, el transport i el comerç de venda de productes no essencials, als quals l’impacte els durarà més d’un any.

Tornant a la previsió de tancament d’empreses, com acostuma a passar en les crisis, els treballadors per compte propi són els que en una proporció més gran  (17%) auguren que hauran d’abaixar la persiana del seu negoci.

“Hi ha un cert optimisme per part d’empresaris i autònoms que ens fa ser més positius, però també hi ha un cert grau de neguit perquè es desconeix la trajectòria de la pandèmia, si hi haurà variants del virus, i això fa que l’empresariat temi que hi pugui haver una nova aturada de l’activitat”, ha resumit el president de la Cambra, Josep Maria Mas.

Josep Mas i Joan Micó (d'Andorra Innovació), aquest dimarts a la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.
stats