Economia26/12/2020

El decàleg de necessitats i propostes del teixit empresarial

Demanen garantir un nivell de pressió fiscal no superior al 25% i que s'impulsi l'aeroport i el tren

ARA Andorra
i ARA Andorra

Andorra la VellaLa Cambra de Comerç ha presentat aquesta setmana el programa Fem Empresa, que recull un decàleg, elaborat a partir d'una vintena de reunions amb una part del teixit empresarial, amb les necessitats i propostes derivades de la caiguda de l'activitat provocada per la pandèmia.

  • No uniformar les ajudes públiques perquè no totes les empreses pateixen la crisi amb la mateixa afectació.
  • Evitar un nou confinament total que suposaria un fre directe i rotund a l’activitat econòmica molt difícil de normalitzar.
  • La campanya de Turisme d’estiu ha demostrat que l’estratègia del turisme de proximitat ha estat encertada, i els sectors demanen de continuar en aquesta línia per garantir mínims d’activitat comercial per no haver de tancar, tot i que suggereixen que ara és el moment de reflexionar sobre la necessitat del canvi de model turístic i la seva articulació.
  • Que la nova llei dels ERTO reguli la possibilitat de fer formacions als empleats que estan en aquest règim per així, almenys contribuir a la generació de coneixement i actualització de temàtiques relacionades amb el seu àmbit professional que els ajudi a estar més preparats un cop que retornin al seu lloc de treball.
  • La necessitat de regular l’ampliació de carències de crèdits fins al 2024-2025 sobretot en els sectors de l’hoteleria, la restauració, els bars, les agències de viatges i el de transports de viatgers, solució que els permetria gestionar millor la tresoreria i els deures contrets amb més fortalesa financera i liquiditat.
  • Des del sector de la construcció se sol·licita la voluntat política de mantenir la inversió pública.
Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les iniciatives i propostes a tenir en compte a llarg termini, proposen:

  • Des d’una vessant política i de sentit d’Estat, fer el possible per garantir i mantenir un nivell de pressió fiscal competitiu amb el nostre entorn, no superior al 25%. El sistema fiscal, no sols ha de garantir la recaptació, sinó que, a més, ha de potenciar la competitivitat i el creixement econòmic del país.
  • Simplificar els tràmits i reduir els tempos a l’hora de crear una societat i més coordinació i optimització del procés amb altres actors implicats (banca, 'real state', immigració, etc.).
  • Promoure la transformació digital de les empreses amb programes concrets per ajudar-les a ser més competitives i adaptar-se al nou entorn / consumidor / context / omnicanalitat existent.
  • Segons la Cambra, tant l’aeroport com el tren són dues fórmules que els entrevistats veurien com a una palanca de canvi per afavorir la dinamització econòmica a llarg termini.
  • Per últim, les empreses aposten per incloure en les estratègies empresarials i també de país, el valor de la sostenibilitat com a eix de canvi, que permeti posar en relleu la importància i diferenciació del nostre entorn.