FEDA compensa les emissions directes mitjançant la compra de crèdits de carboni
FEDA, FEDA Ecoterm i FEDA Solucions han engegat la iniciativa de compensar totes les seves emissions directes de gasos amb efecte d’hivernacle
Andorra la VellaFEDA, FEDA Ecoterm i FEDA Solucions han engegat la iniciativa de compensar totes les seves emissions directes de gasos amb efecte d’hivernacle. Ho han fet a partir de les últimes de les quals es disposa del càlcul, les del 2023, però es continuarà compensant les del 2024 quan es disposi de la xifra. Es tracta d’un pas endavant fonamental en la política de descarbonització que segueixen FEDA i les seves filials, anunciada en el balanç de l’any 2024, i que té per objectiu assolir la neutralitat en carboni completa el 2030. Entre les accions per assolir l’objectiu hi ha un full de ruta per augmentar el pes de l’electricitat d’origen renovable en les importacions procedents dels països veïns, l’augment de la producció nacional de fonts renovables i altres accions destinades a minimitzar la petjada de l’activitat de FEDA.
A partir d’ara, doncs, la part residual d’emissions directes (anomenades en l’àmbit tècnic d’”abast 1”) que no es pugui eliminar a través dels diversos esforços per a reduir les emissions, es compensa mitjançant la compra de crèdits de carboni, els quals serveixen per finançar projectes de reducció de les emissions o embornals dels gasos amb efecte d’hivernacle. El passat desembre es va fer la primera inversió en aquest sentit, per compensar 6.980 tones de CO₂ eq corresponents a l’abast 1 de l’exercici 2023.
En la compra de crèdits de carboni, FEDA ha prioritzat el mercat nacional. Així doncs, en el moment d’adquirir-los es va fer en els dos únics projectes que en aquell moment hi havia vigents: ‘Reducció de les emissions de la flota de vehicles d’Andbus’, del qual se’n van comprar 7 crèdits, i ‘Aposta de Pirinenca de Serveis per l'ús de vehicles elèctrics’, del qual se’n va adquirir 5. En el mercat andorrà, un crèdit equival a la reducció d’emissions d’1 tona de gasos amb efecte d’hivernacle.
Per completar les adquisicions necessàries per tal de poder compensar la resta d’emissions directes, s’ha fet un concurs públic, amb el qual s’han adjudicat els crèdits restants a un projecte de construcció d’un parc eòlic a Turquia. Es tracta d’un projecte que permet la reducció de 6.968 tones d’emissions, millorant l’accés de la població local a l’energia neta. El projecte té diversos beneficis a banda de la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la reducció d’emissions. Entre altres, suposarà un desenvolupament socioeconòmic, perquè crea oportunitats d’ocupació per a les comunitats locals en les fases de construcció i operació; també desenvoluparà la indústria, ja que crearà coneixements tècnics relacionats amb la instal·lació i el funcionament de turbines eòliques que pot contribuir al desenvolupament industrial; i per últim, dotarà de seguretat al subministrament elèctric de la zona, ja que la generació dels parcs eòlics és estable i segura. Per aquests motius, tal com ha destacat la directora de Sostenibilitat, Comunicació i Relació amb el Client de FEDA, Nerea Moreno, aquest projecte impacta directament en quatre Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ODS), com són el 7 ‘Energia neta i assequible’, el 8 ‘Treball digne i creixement econòmic’, el 9 ‘Indústria i innovació d’infraestructures’ i el 13 ‘Acció climàtica’, refermant el compromís de l’organització amb aquests.