Govern manté el diàleg amb els sindicats i planteja augments salarials segons antiguitat

Govern ha mantingut una trobada amb tots els sindicats de l'administració per presentar la proposta de l'executiu pel que fa a la revalorització retributiva

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la compareixença d'aquest dilluns.
ANA
03/02/2025
3 min

Andorra la VellaGovern ha mantingut aquest dilluns una trobada amb els representants de tots els sindicats de l'administració per presentar la proposta de l'executiu pel que fa a la revalorització retributiva dels diferents llocs de treball i donar així resposta a les demandes exigides des dels diferents cossos especials i l'administració de Justícia.

En una compareixença pública posterior a la reunió, el cap de Govern, Xavier Espot, ha avançat que properament es duran a terme tot un seguit de reunions individualitzades amb els representants de cada cos per a entregar-los-hi els resultats de la valoració específica que una empresa externa ha fet sobre les bases retributives i iniciar un "diàleg" per tal que els representants dels sindicats puguin aportar "elements objectius" que permetin, si és el cas, reconsiderar les bases salarials actuals.

En aquest sentit, Espot ha deixat palesa la "predisposició" del Govern "a incorporar els diferents arguments i elements que es puguin aportar des del coneixement propi", tant pel que fa als cossos especials del país com als equivalents dels països veïns, "de tal manera que es pugui prosseguir amb aquest treball i, eventualment, es puguin revaloritzar aquestes bases retributives".

A la vegada, ha avançat que des de l'executiu també s'ha proposat als representants sindicals la recuperació del sistema de gestió i avaluació de l'acompliment (GAdA), un mecanisme que fa gairebé vint anys que està bloquejat i que ha impedit la "progressió dins de la carrera professional".

En aquest sentit, el cap de Govern ha recordat que a Andorra "costa molt que acabin de veure la llum els reglaments de carrera professional i els reglaments d'avaluació de l'acompliment" tenint en compte que és un sistema "complex", per la qual cosa ha advocat per evitar reproduir "els errors del passat que van conduir a què aquest sistema es frustrés d'un dia per l'altre" i que perjudiqués, especialment, a aquells treballadors amb més anys a l'administració "perquè no han pogut progressar des de la perspectiva de la seva carrera professional".

D'aquesta manera, s'ha fet una proposta "subjecta a diàleg i concertació" que consisteix a establir una revalorització percentual amb un increment progressiu en funció dels anys d'antiguitat de la base retributiva "per compensar aquest sistema d'avaluació de l'acompliment" fins que es posi en marxa el nou sistema, previst per a aquesta legislatura tal com es desprèn de la llei de la Fundació Pública.

Una altra de les propostes de l'executiu ha estat la d'analitzar "fil per randa" tots els complements específics de cadascun dels cossos especials "i donar compliment de manera definitiva al mandat de la llei de la Funció Pública, que estableix que s'han d'harmonitzar".

Això sí, "harmonitzar no vol dir unificar, perquè estem parlant de contingències diferents", ha manifestat, malgrat que, en tot cas, es tractaria d'una altra mesura que permetria un increment salarial dels cossos especials.

Espot també ha avançat que s'ha proposat establir mecanismes per evitar l'encavalcament de les graelles salarials, ja que fins ara hi ha casos de treballadors que promocionen en el seu lloc de treball però que, per contra, passen a tenir un salari inferior.

D'altra banda, s'ha abordat la possibilitat de revisar els imports del complement de funcions permanents per a nous policies i agents penitenciaris i elevar la xifra a cobrar per sobre dels 150 euros actuals.

Amb tot, Espot ha assenyalat que des del Govern "tenim un diàleg fructífer, constructiu i obert" amb els cossos especials i ha assegurat que "hi ha predisposició a treballar". Així, ha denunciat que "de vegades es trasllada un cert missatge de conflictivitat que, quan parlem de tu a tu amb els representants sindicals, no és així". En tot cas, ha reconegut que "no podrem satisfer el 100% de les expectatives" dels sindicats, però el que queda clar és que "hi ha marge de millora" sempre que els increments salarials estigui prèviament quantificats i siguin assumibles des de l'erari públic "perquè tenim les limitacions pressupostàries que tenim".

stats