DA alerta que Andorra ha de ser curosa per no convertir-se en una palanca per esquivar aranzels

Empreses espanyoles i italianes exploren Andorra per esquivar l'aranzel del 20% de Trump

El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Jordi Jordana a la Junta de presidents
08/04/2025
3 min

Andorra la VellaLa imposició d'un aranzel del 20% per part dels Estats Units als productes provinents de la Unió Europea ha fet que empreses espanyoles i italianes estiguin explorant vies alternatives per reduir-ne l'impacte. Entre aquestes opcions, Andorra i San Marino han sorgit com possibles vies per evitar el recàrrec, ja que la seva taxa d'aranzel amb els EUA és del 10%, la meitat que la de la UE.

El primer Congrés Estatal de San Marino ja ha expressat el seu rebuig a convertir-se en una plataforma per a aquestes pràctiques. A Andorra, el debat sobre la viabilitat i les possibles repercussions d'aquest escenari també està en marxa.

"Andorra ha d'evitar convertir-se en un bypass"

El president del Grup Parlamentari Demòcrata, Jordi Jordana, ha manifestat la seva cautela davant aquestes informacions. Segons Jordana, "és un tema molt tècnic, per tant, no puc donar una resposta concreta". Tot i això, ha assenyalat que l'impacte directe sobre Andorra seria limitat, ja que el volum d'exportacions del Principat als Estats Units és baix. No obstant això, reconeix que "afecta de manera indirecta pel context econòmic global".

Un dels aspectes que preocupa és la possibilitat que Andorra sigui utilitzada com una "palanca" per facilitar pràctiques que podrien ser perjudicials a llarg termini. "Hauríem de ser curosos de no convertir-nos en un bypass, ja que el que guanyaríem d'un costat ho podríem perdre de l'altre a nivell reputacional i d'imatge internacional", ha advertit Jordana.

Experts en fiscalitat internacional assenyalen que el fet que empreses espanyoles o italianes obrin filials al Principat per exportar als EUA podria aixecar sospites. La normativa duanera nord-americana podria classificar productes elaborats a Espanya i Itàlia com a espanyols o italians, independentment d'on es faci la seva exportació final, i per tant, haurien de pagar el 20% d'aranzel.

El precedent de San Marino

San Marino ja ha deixat clara la seva postura. El ministre d'Indústria, Rossano Fabbri, ha declarat que "és essencial defensar la nostra economia real i sana" i que no permetran que es faci un ús indegut de la seva situació geogràfica o fiscal per eludir els aranzels. Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Luca Beccari, ha confirmat que el govern està analitzant diverses opcions per evitar els efectes negatius d'aquestes taxes.

L'interès d'empreses espanyoles i italianes per Andorra és una realitat, però encara falta determinar si aquesta estratègia és legalment viable i si el Principat pot assumir-ne les possibles repercussions econòmiques i reputacionals.

A mesura que s'analitzin els informes i es defineixin les normatives aplicables, el Govern haurà de valorar si Andorra pot ser una opció real per a aquestes empreses o si, com a San Marino, ha d'adoptar una posició de rebuig per evitar riscos futurs.

El debat entre els grups parlamentaris

El cap de Govern, Xavier Espot, va reconèixer que l’acord duaner amb la Unió Europea implica que Andorra haurà d’aplicar els aranzels establerts per la UE als productes no agrícoles, afectant així el preu d’importació dels productes provinents dels Estats Units.

Tot i que va admetre que aquesta situació no és beneficiosa per a l’economia andorrana, va relativitzar l’impacte, indicant que cal tenir en compte altres factors i que no tot és tan negatiu com sembla a primera vista.

És evident que nosaltres tenim un acord duaner amb la Unió Europea i, per tant, aquells aranzels als productes no agrícoles que la UE acabi aplicant, nosaltres de retruc també els haurem d’acabar aplicant i, per tant, aquells productes que nosaltres importem dels Estats Units, doncs els haurem d’importar a un preu més car que no fem avui en dia, per tant, no és una bona notícia per a la nostra economia. Dit això, jo penso que tot plegat s’ha de relativitzar”, va afirmar el cap de Govern.

Andorra Endavant insta Espot a “fer l’andorrà”

Segons Carine Montaner, és fonamental “fer l’andorrà” i evitar posicionaments que puguin ser considerats com a provocacions per part de l’administració nord-americana. La líder d’Andorra Endavant ha recordat que actualment Andorra paga un 10% d’aranzels pels productes exportats als Estats Units, mentre que la Unió Europea afronta un 20%. “Hem de ser conscients que la nostra situació és més favorable que la d’altres països del nostre entorn, i no posar en risc aquest avantatge”, ha assenyalat.

stats