L'FMI alerta que cal reformar el sistema de salut i augmentar ingressos
Segons l'FMI cal reformar el sistema de salut i augmentar ingressos per contenir costos
![El cap de missió de l’FMI a Andorra, Rodolphe Blavy, durant la roda de premsa de presentació de l'informe 2024 de l'organisme.](https://static1.ara.cat/clip/8f8679ce-506d-4139-86b3-d053e3aa798f_16-9-aspect-ratio_default_0.png)
Andorra la VellaMalgrat la bona marxa de l'economia del país, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha posat el focus en el seu informe del 2024 en diferents reptes que té el país a mitjà i llarg termini. Així, posa en relleu que a mitjà termini, Andorra s'enfronta "a una pressió creixent sobre la despesa a causa de l'envelliment de la població i de la necessitat d'adaptar-se al canvi climàtic, per la qual cosa és primordial emprendre reformes com més aviat millor".
D'aquesta manera, l'organisme internacional calcula que el 2050 el cost del sistema de pensions augmentarà 6,7 punts percentuals, i el de la sanitat ho farà en 2 punts percentuals. I davant aquests percentatges emfasitza que "cal abordar les reformes del sistema de pensions i de sanitat aviat per anticipar-se a l'impacte fiscal de l'envelliment de la població i poder-lo mitigar".
D'aquesta manera, es posa en relleu que la reforma de les pensions "fa temps que forma part de l'agenda del Govern i encara continua pendent". I és que la necessitat d'afrontar canvis és una constatació reiterada de l'FMI, des d'on es defensa que el ventall d'opcions per fer que el sistema sigui sostenible és "prou conegut": Des d'augmentar les cotitzacions i reduir les taxes de conversió fins a augmentar l'edat de jubilació.
Per aquest motiu, i tot apel·lant al consens de les forces polítiques, tal com ha posat en relleu aquest dimarts el cap de missió de l’FMI a Andorra, Rodolphe Blavy, s'evidencia la necessitat de "concloure la reforma de manera expeditiva i completa per garantir la sostenibilitat del fons de la seguretat social a llarg termini".
També es posa en relleu que una reforma del sistema de salut ha d'aspirar a "contenir els costos a llarg termini i, alhora, augmentar els ingressos de la sanitat". I s'esmenta que l'experiència d'altres economies avançades pot fer servir d'inspiració per determinar les possibles mesures, que pivoten sobre quatre àmbits: Millorar la rendibilitat, reforçar la medicina preventiva, augmentar els ingressos de la sanitat sense sacrificar l'equitat i millorar la governança. I en aquest sentit, es valora que el pacte nacional va "reunir totes les parts interessades i ha de continuar amb la seva tasca per reforçar el sistema de salut".
I, més enllà de les polítiques en els àmbits de les pensions i la sanitat, també es considera "convenient adoptar mesures més àmplies per esmorteir els costos fiscals addicionals a llarg termini de l'envelliment de la població". I s'esmenta que la mobilització dels ingressos domèstics i les polítiques de migració poden contribuir a la solució.