L'increment de la llum suposarà 5 euros més per a les llars i 13, per a les que tenen calefacció elèctrica
Andorra la VellaEl preu de llum pujarà entre un 15 i un 20% a les llars i entre un 20 i un 25% per les empreses a partir d'aquest divendres. Ho han manifestat en roda de premsa la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director general de FEDA, Albert Moles, qui han posat en relleu que des de la parapública han intentat buscar el mínim impacte pels ciutadans i més pels grans consumidors d'energia. A més, han recordat que el miler de persones que es beneficien de les tarifes bonificades no es veuran afectades per l'augment del preu. Calvó ha anunciat que les noves tarifes també afectaran els comuns, qui a partir de divendres hauran de pagar el 50% del cost de l'enllumenat públic.
D'aquesta manera, han ressaltat que l'increment de la tarida de la llum se situa per sota dels que s'han dut a terme als països de l'entorn, apuntant que malgrat que l'escenari que viu Andorra és diferent al d'altres territoris, també "ens afecta", i han recordat que des de la parapública i el Govern s'ha treballat per una estabilització dels preus, asseverant que "fins ara no ho hem fet". "Tenim un mercat regulat i una empresa pública molt sanejada que ens ha permès parar el cop", ha dit Calvó i ha afegit que FEDA ha multiplicat els esforços per ajudar a la població durant la crisi sanitària.
La titular de Medi Ambient i presidenta de la parapública també ha apuntat que l'augment del preu no representa la totalitat del cost que ha estat assumint FEDA a causa dels increments del cost de l'energia als països veïns. Calvó ha justificat l'encariment al·legant que és necessari que l'elèctrica recuperi "el coixí per fer inversions" per continuar incentivant en la transició energètica i "cada vegada poder esdevenir menys dependents dels mercats internacionals i guanyar sobirania energètica". En aquest sentit, Moles ha explicat que l'energia que se subministra prové de tres grans orígens, la central hidroelèctrica amb un 16%, les instal·lacions fotovoltaiques amb un 6% i l'energia de Ctrasa, i ha posat de manifest que la resta d'electricitat que es consumeix al país es compra a França i Espanya. Aquesta, un 42% està subjecta a contractes a llarg termini amb un preu tancat, però un 37% "està exposada als preus del mercat", els quals han augmentat exponencialment durant l'últim trimestre del 2021 i el primer d'enguany, arribant a assolir gairebé 300 euros de mitjana per megawatt hora. "Els trenta milions d'euros que destinàvem a la compra d'energia s'han convertit en 45,1", ha asserit.
Entrant al detall en l'increment de les tarifes, la ministra ha comentat que l'impacte mensual que tindrà sobre una família serà aproximadament de cinc euros, per una llar amb calefacció elèctrica de tretze euros, pels autònoms i petits professionals d'uns 27 euros, pels restaurants i botigues mitjans d'aproximadament 200 euros i pels grans consumidors de 400 euros. Calvó i Moles han posat en relleu que els preus continuen essent molt competitius en comparació amb els dels territoris veïns i han recalcat que el fet d'apujar les tarifes a partir de l'abril "compensarà" l'augment, ja que és el moment en el qual s'apaguen les calefaccions, hi ha més hores de sol i el consum no és necessari.
D'altra banda, el Govern també ha anunciat que es deroga el decret de gratuïtat de les tarifes per recarregar vehicles a la via pública, tenint en compte que s'ha finalitzat la primera fase del programa de foment dels automòbils elèctrics. "Entenem que són carregadors d'urgència i pels turistes", ha indicat Calvó. A més, han assenyalat que des de l'executiu, juntament amb FEDA, s'iniciarà una campanya de conscienciació per reduir la despesa energètica entre la població.