L'economia va créixer un 1,2% l'any passat
La Cambra de Comerç estima que el PIB podria créixer un 2,1% aquest 2017 i lamenta l'increment de la pressió fiscal
Andorra la VellaLa Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra ha presentat, aquest dijous, l'Informe Econòmic de l'any 2016, en el qual ha destacat que l'economia andorrana ha continuat amb la recuperació econòmica iniciada el 2013 i ha crescut un "1,2% en termes reals", segons l'estimació del PIB publicada pel Govern. El president de la Cambra, Marc Pantebre, ha destacat que amb aquest exercici ja són quatre consecutius de creixement, "després de set anys de crisi".
Per sectors, el dels serveis va encapçalar l'escalada, sobretot pel comerç i el turisme. Cal fer especial èmfasi en els 2,48 milions de dies d'esquí venuts, la xifra més elevada dels darrers onze anys. Pel que fa a la construcció, va mostrar finalment una evolució positiva moderada. L'agricultura també va millorar, però discretament. I, per últim, l'activitat industrial va seguir mostrant senyals de feblesa. Respecte al subsector financer, actualment en procés de reorganització com a conseqüència de l'entrada en vigor de l'acord d'intercanvi automàtic d'informació signat amb la Unió Europea, Pantebre ha recordat que representa un 20% del PIB d'Andorra i que "continuarà essent un pilar essencial del país".
Des de la Cambra, segons els resultats provisionals de les enquestes, s'han atrevit a estimar un creixement del 2,1% del PIB per aquest any 2017, "amb la previsió destacable que, per primer cop des de la gran crisi, tots els sectors augmentin el seu valor afegit brut".
El cap de Govern, Toni Martí, ha volgut deixar clar durant la seva intervenció que les reformes més importants les ha hagut d'afrontar el seu govern, i ha dit que "queda molt camí per recórrer i molta feina per fer", però s'ha mostrat convençut que "Andorra ho sabrà fer". Martí s'ha mostrat content que les xifres econòmiques presentades per la Cambra siguin millors, però ha recordat que el sistema econòmic encara és fràgil i que cal buscar nous sectors que apuntalin l'economia d'Andorra. A més, ha dit que el país "no ha de tenir por d'obrir fronteres".
Participació més activa en la negociació amb la UE
En la seva última presentació com a president de la Cambra (l'any vinent hi ha eleccions) al Centre de Congressos de la capital, Pantebre no ha volgut fer noves demandes, sinó que s'ha limitat a repassar les diferents mesures que han sol·licitat aquests últims anys, els avenços que hi ha hagut i els reptes que han quedat pendents de cara al futur. En aquest sentit, ha dit que "la pressió fiscal no pot seguir augmentant tal com ho ha fet aquests darrers anys, tenint en compte que el marc fiscal ja està totalment desplegat". Durant el 2016 va pujar gairebé dos punts, fins al 25,3% del PIB, un nou màxim històric i que contrasta amb el 18% de l'any 2009.
Marc Pantebre ha assenyalat l'acord d'associació amb la Unió Europea com "el gran tema de país dels propers anys". D'aquí que la Cambra, juntament amb la CEA i l'EFA, demanin tenir una participació activa en el procés de negociació, per tal de "fer una contribució real i positiva al procés de negociació". Pantebre també ha posat èmfasi en revisar el finançament de la sanitat, "perquè el sistema sigui equitatiu, eficient i financerament sostenible", i en dir que "cal una reforma del sistema de pensions". Sobre aquesta última qüestió, al final de l'acte, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha recordat que fa un any van pujar dos punts les cotitzacions i que van posar un topall a la llei de la CASS, on es recull que no s'hauria d'estar per sota dels 1.000 milions en reserves.
La reforma de la Llei de la Cambra, un tema cabdal
A dia d'avui, la Cambra està treballant en la reforma de la seva llei, que data del 1993 i que, malgrat que ha funcionat durant tots aquests anys, ara necessita algunes modificacions. Marc Pantebre ha destacat les tres primordials: la representativitat dels membres que la composen, ja que ha variat el pes de l'activitat econòmica de cada sector; la manera d'estar-hi representat; i el finançament, que Pantebre ha definit com a "pedra angular". En aquest cas, ha explicat que preveuen centrar "quin ha de ser el finançament de la Cambra", format per una part fixa (un mínim del que es paga al Govern en concepte d'activitat econòmica, que reverteixi a la Cambra) i una de variable que s'està estudiant amb els ministeris de finances i economia (segons quin sigui el funcionament de l'economia).