Marsol destaca la importància de la innovació per abordar la crisi de l'habitatge

Andorra ha estat escollida com a seu oficial en commemoració dels seus deu anys de col·laboració amb el MIT

Otros ocho acusados, entre ellos Olivas, absueltos  La Sala ha condenado a otros cinco acusados en el caso a penas de entre un año y tres meses y siete años y medio de prisión por prevaricación, cohecho, falsedad y blanqueo de capitales. En concreto, se trata de los empresarios Vicente y José C.E. y Francisco P.L., el abogado y asesor fiscal Francisco G.J. y el amigo de Zaplana que actuó como su testaferro Joaquín Miguel B.Ll..  Los ocho acusados restantes en el denominado caso Erial, entre los que se encuentra el también expresident de la Generalitat José Luis Olivas -quien sustituyó a Zaplana al frente de la Comunidad Valenciana en 2002 y 2003 - han sido absueltos después de que la Fiscalía retirara la acusación para tres de ellos o por no apreciar pruebas que sustenten una condena, según ha informado el Tribunal Superior de Justicia de la Comunitat Valenciana.  La sentencia de la Sección Cuarta de la Audiencia Provincial de Valencia, tras el juicio que quedó visto para sentencia el pasado mes de mayo, consta de 364 páginas, no es firme y puede ser recurrida en casación ante el Tribunal Supremo. Seis años de proceso judicial  La Unidad Central Operativa (UCO) de la Guardia Civil detuvo el 24 de mayo de 2018 a Zaplana y a otras cinco personas en el marco de la investigación por delitos de cohecho, blanqueo de capitales, malversación y prevaricación dirigida por el Juzgado de Instrucción número 8 de Valencia y por la Fiscalía Anticorrupción sobre adjudicaciones "sospechosas" del Gobierno valenciano en la época de Zaplana (1995-2002) por las que un grupo de empresarios podría haber pagado en torno a diez millones de euros.   Zaplana fue enviado posteriormente a prisión preventiva en el penal de Picassent (Valencia), si bien a partir del 18 de diciembre de ese mismo año estuvo ingresado en el Hospital La Fe de Valencia debido a complicaciones derivadas de la leucemia que sufría y por la que había sido trasplantado de médula en 2015.  La jueza del caso Erial decidió, en el mes de febrero de 2019, dejar en libertad provisional a Zaplana y a los otros dos detenidos en el marco de este caso, el abogado Francisco Grau y el exdirectivo de Terra Mítica Joaquín Barceló. Una decisión adoptada al observar una considerable reducción del riesgo de fuga y tras haber logrado bloquear más de seis millones de euros supuestamente procedentes del cobro de mordidas.
ARA Andorra
15/10/2024
2 min

Andorra la VellaAndorra ha conmemorant els seus deu anys de pertinença al City Science Network, una xarxa internacional de laboratoris associada al Massachusetts Institute of Technology (MIT), amb l’inici de la City Science Summit 2024. La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, ha destacat la importància d’aquesta celebració, subratllant que “hem pogut observar clarament tots els projectes desenvolupats i, sobretot, les possibilitats que tenim per avançar”.

La presència contínua del MIT a Andorra es tradueix en un valor afegit per al país, que s’està posicionant com un laboratori d’innovació i recerca. Marsol ha expressat el desig del Govern d’impulsar encara més aquest sector el pròxim any, considerant-lo com una possible solució a problemes actuals, com la crisi de l’habitatge.

La ministra ha qualificat Andorra com una “àrea d’innovació”, destacant la diversitat i el talent present al país. “És fonamental continuar aquest camí, i per l’any vinent, tenim previst destinar entre 500.000 i 1.000.000 d'euros del pressupost anual a aquest fi. El més important és iniciar aquest procés i començar a dissenyar el projecte al City Lab”, ha assenyalat.

La cimera se celebra anualment a Boston, Estats Units. No obstant això, en aquest 2024, Andorra ha estat escollida com a seu oficial en commemoració dels seus deu anys de col·laboració amb el MIT. La benvinguda a l'esdeveniment ha estat a càrrec de la gerent d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), Vanesa Arroyo; el director del MIT City Science Lab, Kent Larson; i Marsol. Arroyo ha destacat que aquesta col·laboració ha estat un “camí d’aprenentatges continuats”, mentre que Larson ha ressaltat el gran potencial del país en matèria d’innovació i emprenedoria.

Durant l'esdeveniment, Larson ha afirmat que “aquest desè any de col·laboració amb Andorra ha estat un èxit, especialment en l’exploració de grans problemes mundials”. Arroyo ha afegit que la interconnexió serà una de les prioritats del país, mencionant un projecte conjunt amb el ministeri d’Agricultura per mesurar el malbaratament alimentari, la qual cosa permetrà prendre decisions més precises basades en dades concretes.

Propostes sobre habitatge

En la seva intervenció, Marsol ha enfatitzat la rellevància d’abordar la crisi de l’habitatge a Andorra. Al ser consultada sobre la proposta de la USdA per controlar el preu dels pisos deserts, ha aclarit que “no estem en aquesta fase encara, però no descartem treballar-hi”. Ha ressaltat els esforços que s'estan realitzant per millorar el parc públic d'habitatges i la importància d'una llei que faciliti l’entrada de pisos al mercat.

A més, la ministra ha abordat la sol·licitud del sector empresarial sobre la possibilitat que els treballadors puguin fer hores extres. “No es tracta que treballin més, es tracta que les hores extres que la llei permeti fer, les puguin fer a l’empresa on treballen o a una altra empresa”, ha aclarit. Tot i així, encara no hi ha cap decisió presa al respecte.

stats