Economia26/10/2017

Els recursos gestionats pels bancs augmenten un 1,5% durant els primers nou mesos del 2017

L'ABA dona a conèixer que el 50% dels actius de les entitats es gestionen des de les filials exteriors

Ana
i Ana

Andorra la VellaLes cinc entitats bancàries del país han incrementat un 1,5% els recursos gestionats durant els primers nou mesos de l'any 2017, arribant als 46.000 milions d'euros. Així ho ha donat a conèixer l'Associació de Bancs Andorrans (ABA) aquest dijous en el marc de la celebració de l'Andorran Financial Summit, que ha servit per donar a conèixer els esforços fets per la plaça per adaptar-se als estàndards internacionals.

El president de l'ABA, Pedro González, i la seva directora general, Esther Puigcercós, també han destacat que la meitat dels recursos estan gestionats a les filials estrangeres, un fet que avala el procés d'internacionalització iniciat fa 15 anys i demostra que "la nostra proposta de valor és exportable a l'estranger". El pes dels recursos gestionats a l'estranger ha anat creixent significativament en els últims anys i, tal com ha apuntat el president de l'ABA, "de 2.600 empleats més de 1.000 estan fora, i fa cinc anys això no era així".

Cargando
No hay anuncios

González ha assegurat que el procés d'adaptació a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal ja es dona per tancat, i que l'impacte ha estat "l'esperat", i que ha estat més fort en la gestió del procés que no pas en el volum de recursos que s'hagin pogut perdre en el procés de regularització dels dipòsits. "No ha sigut molt gran perquè els volums són els que són i el procés ha acabat", ha conclòs.

Pel que fa a la crisi de BPA, el president de l'ABA ha reconegut que "l'impacte inicial va ser molt dur" perquè Andorra era poc coneguda i la marca BPA es va associar al país i tothom es va qüestionar el seu sistema bancari. Amb tot, González ha remarcat que "l'estigma s'ha anat reduint" i que la crisi va suposar també una acceleració del procés d'adopció dels estàndards internacionals que ja s'havia iniciat.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la possibilitat que el conflicte de Catalunya propiciï l'arribada de nous dipòsits a Andorra, Pedro González ha confirmat que s'ha constatat un interès, però ha afegit que és aviat per extreure'n conclusions. "No és un augment tan significatiu com perquè ens asseguem a quantificar-lo" ha assegurat. A més, ha volgut deixar clar que tots els diners que puguin arribar han d'estar perfectament regularitzats, ja que la banca andorrana ha deixat enrere la seva condició 'offshore'. Des de l'ABA no poden negar que no els importi la situació que es viu a Catalunya, però González ha assegurat que el que més els preocupa és que la plaça adquireixi l'estatus de centre financer modern.

Finalment, i preguntats sobre la negociació de l'acord d'associació i el fet que pugui suposar la liberalització del sector, González ha dit que "no hem de tenir por a obrir el mercat", ja que si l'objectiu és ser una plaça cada cop més competitiva, no té sentit mantenir-lo tancat.