Espanya passa a l'ofensiva: impost a la banca i gratuïtat dels abonaments de Rodalies
El president del país veí del sud, Pedro Sánchez, aprofita el debat de política general per escenificar un gir a l'esquerra
MadridCop de timó en el tram final de la legislatura. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha presentat al debat de política general al Congrés amb una potent bateria de mesures de caràcter progressista per passar a l'ofensiva i rearmar ideològicament el seu executiu davant de la dreta. "Anem a totes", ha repetit en diverses ocasions. Les dues mesures més importants són la gratuïtat dels abonaments de Rodalies i l'anunci d'un impost a la banca, però n'hi ha d'altres com una beca suplementària per a estudiants o un pla per reforçar les competències digitals a l'ensenyament. Amb aquests anuncis, Sánchez culmina el gir a l'esquerra que ja va iniciar amb l'impost a les elèctriques que va anunciar fa unes setmanes i que li reclamaven tant els seus socis de coalició, Unides Podem, com socis d'investidura com ERC i EH Bildu.
"Els abonaments de més d'un viatge seran gratuïts entre l'1 de setembre i el 31 de desembre", ha dit Sánchez, que just abans havia assenyalat la necessitat de promoure l'ús del transport públic com una de les claus per lluitar contra l'augment dels preus de l'energia. El president espanyol també ha anunciat un nou impost excepcional i temporal (dos anys) a les entitats financeres, a les quals ha acusat d'estar-se beneficiant de l'augment dels tipus d'interès, i amb el qual espera recaptar 1.500 milions d'euros a l'any, una xifra que se sumaria als 2.000 que s'espera ingressar anualment amb l'impost als beneficis de les elèctriques.
Al costat d'aquestes mesures fiscals per obtenir més recursos fiscals, Sánchez n'ha desgranat d'altres que són de despesa, com ara un nou ajut de 100 euros mensuals que rebran entre setembre i desembre tots els estudiants de més de 16 anys que actualment ja estan rebent una beca. "Ningú ha d'abandonar els estudis a Espanya per una qüestió econòmica", ha proclamat.
Més enllà de les mesures en si, l'important és l'efecte catalitzador que el seu discurs ha tingut en la bancada socialista i lila –amb els ànims molt baixos des de la patacada de l'esquerra a Andalusia–, on s'ha rebut com una gran injecció d'autoestima. "Ha estat un discurs magnífic", ha resumit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. "Avui s'ha produït el canvi de guió que reclamàvem des de feia temps", ha dit el portaveu d'Unides Podem, Jaume Asens, a l'inici de la seva intervenció. "Avui vostè s'ha aixecat d'esquerres", ha ironitzat el republicà Gabriel Rufián abans de fer-lo enfadar amb l'exhibició de bales de Melilla.
Però és cert que el missatge que aquest dimarts ha volgut llançar Sánchez és cristal·lí: no és cert que la dreta ja ho tingui guanyat. Hi ha partit i lluitarà fins al darrer minut. I la dreta? Amb Alberto Núñez Feijóo assegut però sense poder parlar, el torn ha estat per a la portaveu popular, Cuca Gamarra, que ha evitat entrar a valorar les mesures i s'ha concentrat en repetir els atacs de sempre: "Vostè és el factor diferencial. Vostè i el seu govern caòtic són el problema", ha proclamat. Sánchez ha intentat sense èxit que li digués si el PP votarà a favor de l'impost a la banca i les elèctriques. Feijóo ha guardat silenci durant tot el dia i s'ha limitat a aplaudir la seva portaveu. De cara enfora els populars interpreten que el gir de Sánchez els beneficia perquè els deixa "una autopista pel centre", en veu d'una font del PP, però la realitat és que aquest dimarts no ha sigut un bon dia per als populars, a qui s'està fent llarga la legislatura i voldrien eleccions ja.
Al president espanyol se li ha notat que tenia diverses rèpliques preparades per respondre a Vox, per exemple, sobre qüestions sexuals. "El fi del sexe ja no és la reproducció. Això és un ridícul colossal. De quin museu han sortit vostès?", ha etzibat Sánchez a Abascal en referència a unes declaracions del vicepresident de Castella i Lleó, Juan García Gallardo, que curiosament estava present a la tribuna del Congrés. En el torn d'Unides Podem tant Asens com Echenique s'han felicitat pel paquet de mesures, però també han mostrat –de forma amable, això sí– algunes diferències. Per exemple, amb la despesa militar. "Amb el cistell de la compra disparat, la gent no necessita tancs", ha manifestat Asens. El portaveu lila ha plantejat també la reforma del delicte de sedició, una qüestió que es podria tractar a la taula de diàleg.
Gir de guió
L'únic gir de guió no previst de la jornada ha estat l'empipament monumental de Pedro Sánchez amb Gabriel Rufián per haver posat bales recollides a Melilla damunt el faristol. "Ensenyar bales al Congrés és un error imperdonable. Vostè s'ha equivocat avui!", li ha dit a l'inici de la rèplica. Rufián ha fet un discurs molt crític amb el govern just la setmana de la trobada entre el president, Pere Aragonès, i Sánchez a la Moncloa. Conscient, potser, que s'havia passat de frenada, després del debat s'ha acostat a l'escó de Sánchez per rebaixar la tensió, cosa que va aconseguir.
En definitiva, el debat torna a equilibrar les forces en el taulell polític espanyol com a avantsala d'una tardor que serà calenta en molts sentits: amb moltes lleis clau a la rampa de sortida i els pressupostos com a palanca clau per acabar la legislatura.
- Impost especial a la banca La mesura estrella per recaptar i finançar part de les ajudes que el govern espanyol està implementant és un impost especial a les entitats bancàries. Ha estat especialment aplaudida per la bancada d'Unides Podem. Serà un tribut excepcional i temporal que gravarà els exercicis 2022 i 2023 i s'estima que permetrà ingressar uns 1.500 milions d'euros anuals.
- Impost a les corporacions energètiques També és un impost excepcional i de caràcter temporal que ja va anunciar el president del govern espanyol el 25 de juny. Aquest dimarts Sánchez ha desgranat que l'impost a les empreses gasistes, petrolieres i elèctriques gravarà els beneficis extraordinaris obtinguts durant els exercicis del 2022 i el 2023. S'estima una recaptació anual de 2.000 milions d'euros. A més, ha anunciat un pla de 200 milions d'euros per a l'autoconsum en edificis públics.
- Gratuïtat dels bitllets multiviatge de Renfe L'executiu de l'Estat va més enllà en les ajudes al transport públic. Si fa dues setmanes es va anunciar la bonificació del 50% dels bitllets multiviatge dels serveis operats per Renfe, finalment s'ha assegurat la gratuïtat per als títols de Rodalies i Mitjana Distància a partir de l'1 de setembre i fins al 31 de desembre. Es manté la bonificació del 30% per als abonaments del transport de titularitat autonòmica i municipal.
- Ajut de 100 euros mensuals als becats més grans de 16 anys En l'àmbit educatiu, Sánchez ha anunciat que els alumnes més grans de 16 anys que actualment gaudeixen d'una beca per estudiar, en rebran una altra de complementària de 100 euros mensuals. Serà entre el setembre i el desembre d'aquest any i es calcula que beneficiarà un milió d'estudiants.
- Competències en programació i robòtica a l'escola A les aules s'aprofundirà en les competències digitals. Sánchez ha anunciat la creació del programa Codi Escola 4.0 per a infantil, primària i ESO, que consistirà en l'aprenentatge de programació i robòtica.
- Creació d'un centre estatal de salut pública En matèria sanitària, el president espanyol ha explicat que es reforçarà el sistema de salut amb la creació d'un centre estatal de salut pública que tindrà l'objectiu de millorar la resposta davant de les emergències sanitàries com ara les pandèmies.
- 12.000 habitatges a Madrid, el 60% públics Específicament a la Comunitat de Madrid, Sánchez ha anunciat el desbloqueig de l'operació Campament. Es tracta de la construcció de 12.000 habitatges a la capital espanyola, dels quals el 60% seran de protecció pública i un 40% lliure. Rep aquest nom perquè el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana adquirirà el sòl del campament de l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de la Defensa del ministeri de Defensa.
- Llei de regulació dels lobis i contra la discriminació racial El cap de l'executiu estatal també ha fet compromisos en matèria legislativa per al que queda de legislatura, tot i que sense gaires concrecions. Ha recordat que s'impulsarà una reforma de la llei de secrets oficials, tal com va prometre per donar resposta a l'escàndol de Pegasus, per bé que encara no s'ha registrat al Congrés. Hi ha hagut altres promeses en l'àmbit d'avenços democràtics i drets civils: una llei de protecció de l'informant per lluitar contra la corrupció, una llei integral contra el tracte i l'explotació d'éssers humans, una llei contra la discriminació racial i una llei de regulació dels lobis. En el marc de l'agenda legislativa, també ha garantit l'aprovació "aviat" de la llei de mobilitat sostenible i la creació d'una nova llei d'indústria i la de mecenatge, que ja s'havien anunciat.
- Inversions a les Balears, les Canàries, Ceuta i Melilla Sánchez també ha anunciat una inversió "sense precedents" perquè les Balears i les Canàries siguin territoris plenament descarbonitzats, així com una aprovació de plans estratègics de desenvolupament econòmic per a Ceuta i Melilla, però que no ha detallat. Finalment, també ha assegurat que hi haurà una nova política agrària comuna i un nou marc regulador per al personal de prevenció i extinció d'incendis.