La fallida de Thomas Cook té poca incidència a Andorra

Amoma també tanca i deixa clients andorrans sense hotels en el seus destins mentre que al Principat els hotelers diuen que no han notat cap problemàtica important

Una agència londinenca de Thomas Cook, el grup que compta amb 22.000 treballadors.
J. R. Baiges / Ara Andorra
23/09/2019
6 min

Andorra la VellaL'empresa de viatges més antiga del món, Thomas Cook, ha entrat en fallida aquesta matinada de dillluns. La companyia, que porta a milers d'esquiadors amb destinació a Andorra via l'aeroport de Lleida-Alguaire cada temporada, ha deixat tirats a més de 600.000 persones. De totes maneres el president de la Unió Hotelera (UHA), Carles Ramos, ha explicat aquest diiluns que després de recollir informació dels seus afiliats han comprovat que la incidència de la fallida és molt baixa a Andorra i "practicament no ens afecta", ja que és la companyia Nielson –qui porta els esquiadors a Andorra– el que haurà de fer és contractar uns altres avions des de Thima Cook. Segons Ramos, ja fa temps que des d'Andorra s'ha deixat de treballar amb Thomas Cook i, per tant, la incidència és poc elevada, com tampoc ho és la fallida d'Amoma, ja que només un hotel d'Andorra treballava amb aquesta agència en línia.

Cada país s'haurà d'ocupar ara de repatriar els seus ciutadans. Només al Regne Unit s'estima que tenen uns 150.000 dels seus ciutadans repartits per tot el planeta. A Alemanya, segon mercat de l'empresa, les autoritats han anunciat que les companyies d'assegurances s'encarregaran de la majoria d'operacions de repatriació. El govern espanyol encara no s'ha pronunciat al respecte.

Thomas Cook opera en setze països i compta amb 105 avions, i 200 hotels i complexos turístics de la marca. Aquesta setmana tenia previst signar un paquet de rescat amb el conglomerat xinès Fosun, de 1.023 milions d'euros, però els bancs els havien reclamat noves reserves de cara a l'hivern –els 227 milions d'euros que han intentat aconseguir durant el cap de setmana– que la companyia no ha pogut assegurar, informa l'ARA.cat.

Així, després que aquest diumenge tingués lloc un frenètic dia de negociacions al despatx d'advocats de la City Latham & Watkins, el consell d'administració de Thomas Cook ha fet públic un comunicat aquest dilluns a les tres de la matinada (hora d'Andorra) assegurant que, malgrat els "esforços considerables", el fracàs de les converses significa que no tenen "cap altra opció que prendre mesures per entrar en liquidació obligatòria amb efecte immediat".

El govern del Regne Unit havia estat arrossegat a les negociacions per salvar Thomas Cook a iniciativa de la companyia divendres passat. Downing Street, però, s'havia mostrat contrari a participar-hi en l'operació pel precedent que hauria creat si ho hagués fet.

Impacte en la indústria turística espanyola

Impacte en la indústria turística espanyolaEl principal accionista de Thomas Cook és el conglomerat xinès Fosun, que havia proposat contribuir amb 509 milions d'euros per al paquet de rescat i que també ha emès un comunicat en què es manifesta "decebut" pel col·lapse del turoperador i per la seva incapacitat de "trobar una solució viable per procedir a la seva proposta de recapitalització". Fosun demanava que, a més de la seva contribució, s'afegissin els 227 milions d'euros esmentats per poder continuar les operacions.

La caiguda del Thomas Cook provocarà potencialment un enorme caos en tota la indústria de viatges a causa de la complexa cadena de subministrament de l’empresa. Entre la llarga llista d'implicats hi ha bancs, asseguradores, proveïdors de targetes de crèdit, el mateix govern Johnson, els posseïdors de bons de la companyia, els propietaris i els accionistes. Sense oblidar, esclar, els 6.000 hotelers que tenien alguna mena de conveni signat amb Thomas Cook.

En aquest sentit, per exemple, el grup mallorquí Melià en té. Thomas Cook abastia de turistes britànics alguns dels seus hotels de Mallorca o Cuba. En aquest últim cas, en concret a la zona de Cayo Guillermo i Cayo Coco, amb vols directes des de Manchester. Thomas Cook pagava 37 dòlars al dia –el preu de cost era de 52– per cada turista britànic que s'allotjava al complex Melià Cayo Guillermo, establiment dels anomenats 'all-inclusive'.

Peter Fankhauser, conseller delegat de Thomas Cook, també ha fet una declaració aquest dilluns: "Tant jo com la resta del consell d'administració sentim un profund penediment per no haver tingut èxit [en les converses]. Vull demanar disculpes als nostres milions de clients i milers d’empleats, proveïdors i socis que ens han donat suport durant molts anys".

Altres companyies aèries, com Virgin Atlantic i EasyJet, han estat cridades pel govern britànic a participar en l'operació de repatriació, que es pot allargar dues setmanes.

Venda dels avions

Venda dels avionsL’enfonsament de Thomas Cook arriba vuit mesos després que anunciés que tenia intenció de vendre la seva línia aèria –rendible– com a mitjà per reflotar el seu negoci d’operador turístic. No obstant això, al mes de maig va revelar uns deutes per valor de 1.200 milions de dòlars.

Al juliol la companyia va anunciar que mantenia "converses avançades" per a una recapitalització de 849 milions d'euros, que finançaria l'esmentat conglomerat xinès Fosun. Posteriorment, la suma es va incrementar fins a 1.020 milions per part d'un grup de posseïdors de bons de Thomas Cook.

L’operació de rescat necessària per als clients de Thomas Cook és molt més gran que la de la companyia d'aviació Monarch, que es va enfonsar l’octubre del 2017 quan era la cinquena del Regne Unit. Per aquell incident, la CAA va necessitar al voltant de 30 aeronaus per retornar al Regne Unit unes 85.000 persones. L'operació va costar 67 milions d'euros.

L'empresa Neilson Thomas Cook fa vuit anys que opera a Alguaire i, principalment, porta passatgers cap a Andorra. Segons dades del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, propietària de l'aeroport de Lleida-Alguaire, el 2017 va traslladar a 14.180 britànics, el 72,6% (10.294) dels quals van anar a Andorra i la resta (3.886) a les pistes de Baqueira Beret.

La fallida de la companyia podria tenir conseqüències per a multitud d'hotels, centenars d'agències de viatges i per a l'economia dels països receptors de turisme, així com per als proveïdors.

El sector viu moments difícils. La setmana passada també va fer fallida Amoma i, segons ha pogut saber l'ARA Andorra, ha afectat clients andorrans que a l'arribar al seu destí han vist com des de l'hotels els hi comunicaven que no tenien l'habitació reservada perquè Amoma havia fet fallida.

Els milers de clients afectats per la fallida d'Amoma només tenen un número de telèfon d'atenció al client que actualment està fora de servei i molts dubtes sobre les reserves que ja han pagat i estan per utilitzar. La fallida de l'empresa no ha deixat rastre ni responsables que donin respostes a les reclamacions; només un comunicat en el qual els insten a posar-se en contacte amb els seus hotels i entitats bancàries.

Molts són els testimonis de víctimes d'aquesta fallida recollits en preferente.com, els quals posen de manifest una realitat que dista de solucions immediates. Els afectats, molts amb reserves fetes un o dos dies abans de la fallida, es pregunten com recuperaran els diners invertits.

Altres temen que es repeteixi la història narrada per alguns afectats que en arribar a l'hotel on passaran les seves vacances els avisaven que no podrien allotjar per impagament. "L'hotel no ho haurà cobrat encara pel que és probable que a la vostra arribada us informin que amb motiu de la fallida, només tenen capacitat si pagueu directament allà. Així s'asseguren que l'habitació no els quedi buida en l'últim moment ", assenyala un hoteler que va treballar amb Amoma.

La incertesa i desesperació regna entre els afectats, que només posseeixen un número de telèfon d'atenció al client que no funciona. "Us aconsello que si encara no heu anat als vostres hotels, truqueu per veure si està la vostra reserva i el més important, que cancel·leu com pugueu el pagament perquè serà difícil que ens tornin els diners", assegura un altre dels afectats perquè la reserva no es va fer efectiva a causa de la fallida de l'empresa.

"Acabem d'arribar a l'hotel al que teníem reservades dues nits en habitació triple. Ens comuniquen a l'arribar que la reserva la va cancel·lar l'empresa majorista amb la que l'havia gestionat Amoma. Com un gran gest per part de l'hotel, tement el pitjor per experiències prèvies, han bloquejat l'habitació (no hi havia més disponibles per estar la ciutat en festes) per si ens presentàvem, però lògicament indicant que havíem de pagar novament l'habitació. Ara no hi ha manera de trobar un nombre o correu electrònic per contactar amb Amoma", indiquen altres afectats.

Amoma va publicar un comunicat informant sobre el seu cessament d'activitat en què recomana als afectats que o bé es posessin en contacte amb l'hotel reservat per conèixer la disponibilitat del servei o que contactin amb la seva institució de pagament o companyia d'assegurances de viatge. En cap moment ofereix un telèfon o un correu electrònic propi d'atenció al client.

stats